четвер, 30 серпня 2012 р.

РОЗДУМИ ПРО ЄВХАРИСТІЮ


Як вчить Катехизм (1322), Пресвята Євхаристія завершує християнське втаємничення. Ті, хто був піднятий до гідності царського священства через Хрещення і глибше уподібнилися Христові через Миропомазання, через Євхаристію стають учасниками в жертві Господній разом зі всією спільнотою. Отже, продовжуємо (див. "КВ" №23, 2011) пізнавати Таїнство Євхаристії разом зі святими та тими, хто присвятив Її ціле життя.



Євхаристія є стислим змістом і підсумком нашої віри (ККЦ 1327): "Наш спосіб мислення узгоджується з Євхаристією, а Євхаристія, своєю чергою, підтверджує наш спосіб мислення" (св. Іриней Ліонський, "Проти єресей", 4, 18, 5).

Св.Йоан Золотоустий (†407), архієпископ Костантинополя про причащання Святих Таїнств: "Знаю, що багато хто скоро прийде і приступить до цієї духовної трапези. Щоби нам зробити це не на шкоду і не на осудження, а на спасіння душі нашої, я з цих пір уже попереджую і прошу всіляко очистити самих себе і потім приступати до Святих Таїнств. Ніхто нехай не говорить мені: я покритий соромом, совість моя повна гріхів, я ношу величезний тягар. П’яти цих днів достатньо, щоби очистити безліч гріхів, якщо будеш тверезитися, молитися і чувати. Ти дивися не на те, що момент короткий, а дивись на те, що Господь людинолюбний. Ніневітяни і за три дні відвернули від себе такий гнів Його, і ніскільки не завадила їм короткочасність, але й душевна ревність, за допомогою людинолюбства Господа, змогла зробити все. І блудниця, приступивши до Христа, за коротку мить змила з себе весь сором". Цит. за виданням: Святий Йоан Золотоустий. Зібрання повчань. Л.: Місіонер, 2006

"Що є знаменом тих, що їдять і п’ють чашу Господню? Безнастанно у пам’яті заховувати Того, який за нас помер і воскрес. Що є знаменом того, що зберігає ту пам’ять? Вже не для себе жити, але для Того, що за нас помер і воскрес" (св.Василій Великий, МПр. 80). Цит. за виданням: Перлини Східних Отців. Зібрав о. Юліян Катрій, ЧСВВ. Л.: Місіонер, 2006

"Ось Він, Цар царів і Володар володарів (див. Одкр 19, 16) – тут, в цьому Хлібі. Так змалів з любові до Тебе.
Він лишився з любові до тебе. – Отже, якщо ти хочеш причаститися, і не смієш, особливої шанобливості в цьому немає. – От якщо ти приймеш Його негідно, то станеш нешанобливим.
Духовне Причастя… Яке джерело благодаті! – Прибігай до нього частіше – і ти будеш частіше з Богом. І труди твої будуть більше з ним пов’язані". Святий Хосе Марія Екскріва, Шлях (538-540)

Опрацювала Ірина Максименко


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар