середа, 10 жовтня 2012 р.

ЗНАК ВІЧНОЇ ЛЮБОВІ


Увечері 11 вересня 2011 р. Бенедикт XVI прибув на центральну площу Анкони, де відбулася його зустріч з багатьма парами, які готуються до прийняття Таїнства Шлюбу. Папа закликав наречених переживати період підготовки до шлюбу, зміцнюючи свій зв’язок з Богом, а також через навчання мудрості і пошук істини…



Дорогі наречені! Я дуже радий закінчити сьогоднішній день, кульмінацію Національного Євхаристійного Конгресу, зустріччю з вами. Я хочу представити вам велику спадщину цієї події. Євхаристія, дар Христа для спасіння світу, показує справжню перспективу того, чим ви зараз живете: любов Христа, яка є повнотою людської любові. […]

Не вистачає святкового вина

З певного погляду, наші часи є дуже нелегкі, особливо для молоді. Здається, перед нами є дуже багато чудових речей, але як у євангельському фрагменті про весілля в Кані, не вистачає святкового вина для справжнього свята. Перш за все, існують труднощі з пошуком роботи, що породжує невпевненість щодо майбутнього. Це дуже негативно впливає на розвиток суспільства, яке стає нездатне оцінити цінність і багатство енергії, компетенцій та креативності вашого покоління.
Не вистачає також святкового вина культури, що прагне позбутися моральних критеріїв: серед численних пропозицій кожен прагне рухатися в свій власний, автономний спосіб. Релятивізм загрожує існуванню головних цінностей; почуття та емоції набувають дуже важливого значення. Навіть плани стосовно дуже глибоких речей, стають поверховими. Культура, позбавлена святкового вина, стає культурою прославлення тіла, яка насправді баналізує сексуальність і намагається виключити її з контексту єдності між життям і любов’ю.
Дорога молоде, не бійтеся прийняти ці виклики! Ніколи не втрачайте надії. Будьте мужніми, навіть перед обличчям труднощів. Залишайтеся сильними у вірі! Будьте впевнені – хоч би що трапилося, вас завжди любить і захищає Бог, Який є нашою силою. Тому важливе місце у вашому житті має посісти зустріч із Ним: перш за все, в особистій та спільній молитві, постійній і правильній. Важливо любити Бога і відчувати, що Він вас любить. Ніщо не може відокремити нас від любові Божої! Будьте впевнені, що Церква теж завжди поруч із вами, підтримує вас і дивиться на вас із довірою. Церква знає, що ви маєте спрагу істинних цінностей, на яких слід будувати ваш дім: цінності віри, особи, сім’ї, людських стосунків, справедливості. Не бійтеся того, що загрожує забрати вашу радість. Під час весілля в Кані, коли не вистачало святкового вина, Марія закликала слуг звернутися до Ісуса і виконати те, що він скаже: "Зробіть те, що Він скаже вам" (Йн 2, 5). Зберігайте скарб цих слів, останніх, які Марія каже в Євангелії, що є майже її духовним заповітом, і тоді будете завжди мати радість свята: Ісус – це вино для свята!

Любов вимагає дорослішання

Як наречені, ви переживаєте особливий період, який відкриває вам красу зустрічі і дає відкрити красу існування і буття цінним для іншого. Це час можливості говорити взаємно: ти важливий для мене. Проживайте цей період дуже насичено, безкорисливо і в правді. Не відмовляйтеся від ідеї досягти високого ідеалу любові, плоду роздумів та свідчення любові Бога! Але як можливо прожити цей період вашого життя без свідчення любові у співтоваристві? Я б хотів сказати вам, перш за все, що слід уникати втечі до суто інтимних відносин; творіть, щоб ваші відносини ставали доробком активної та відповідальної присутності в суспільстві. Не забувайте, що для того, щоб бути справжньою, любов вимагає шляху дорослішання: починаючи від первісного "почуватися добре" з іншим, навчиться "любити" іншого. Любов означає безкорисливість, самовіддачу, прощення і повагу до іншого.
Дорогі друзі, кожна любов – це знак Вічної Любові, яка нас створила, і чия ласка освітлює бажання чоловіка і жінки взаємно присвятити себе у подружньому житті. Проживіть час заручин в очікуванні цього дару, до якого можна дійти через пізнання, повагу, увагу: лише завдяки цьому ваша любов залишиться на все життя. Навчіться свободі вірності, яка веде до турботи один про одного. Приготуйтеся жити завжди своєю любовю: нерозривність шлюбу – це дар, якого треба бажати, про який треба просити, попри все. Не думайте так, як вважає сучасна культура, що спільне життя перед шлюбом – це гарантія на майбутнє. Поквапити час дуже шкідливо для любові, яка вимагає поважати його і навчитися поступовості у вираженні почуттів; необхідно дати простір Христу, здатному зробити любов вірною, щасливою і нерозривною. Вірність і бажання завжди любити один одного зроблять вас завжди відкритими на життя, навчать бути батьками: стабільність вашої єдності в таїнстві шлюбу дозволить дітям, яких Бог вам хоче подарувати, рости з упевненістю, що життя є добрим. Вірність, нерозривність і передавання життя є опорами кожної сім’ї, справжнього спільного блага, справжньою спадщиною для всього суспільства. Будуйте на Ньому ваш шлях до шлюбу і свідчіть про Нього перед вашими близькими: це дуже цінне служіння! Будьте вдячними тим, хто вас супроводжує на шляху виховання: вони – знак уваги і турботи, що їх вам дає християнська громада.

В очікуванні Вічності

Я б хотів звернутися до одного важливого аспекту: любов має в своєму фундаменті прагнення до Бога. Справжня любов чекає нескінченності! Зробіть з вашої підготовки до шлюбу справжні духовні вправи: відкрийте для вашого спільного життя важливість Ісуса Христа і шляху Церкви. Марія вчить, що добро кожного з нас залежить від здатності слухати і приймати Боже Слово. У тих, хто довіряє Йому, вода життя перетворюється в вино любові, яке, своєю чергою робить добрим, красивим і надійним ваше життя. Кана це проголошення дару вина, яким є Євхаристія, жертва і свято, під час якого Господь нас досягає, оновлює і перетворює. Не втрачайте важливості цієї зустрічі: будьте в повноті учасниками недільної церковної зустрічі: з Євхаристії походить сенс християнського життя і новий спосіб життя. Не бійтеся прийняти відповідальність за подруга: не бійтеся увійти у велику таємницю, в якій двоє людей стають одним тілом.
Дорога молоде, довіряю вас опіці св.Йосифа і Пресвятої Марії; наслідуйте слова Діви Марії – "Те, що Він вам скаже, робіть", нехай вам завжди вистачає відчуття справжнього свята. Несіть завжди "краще" вино, вино, яке Христос дарує Церкві і світу. Хочу сказати вам, що я завжди поруч з вами і всіма, хто, як і ви, переживає цей прекрасний шлях любові. Від усього серця вас благословляю!

Джерело – "Католицький Оглядач"

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар