понеділок, 11 лютого 2013 р.

СВІТЛО МУДРОГО МІСТА


Деякі міста випромінюють тепло, спокій, світло. Приваблює не яскраве сяйво неонових вогнів, реклам і суєта суєт, а саме врівноважене світло і, якщо хочете, мудрість. У мене такі міста асоціюються із Півднем, де ніхто нікуди не спішить, не метушиться, де віє вічністю, де усвідомлюєш різницю між скороминущим і вічним. Місто на честь Мудрості… Що можна ще додати?




Було би надгіперболою сказати, що в Софії все дихає історією – це живе місто, яке зовсім не претендує на статус міста-музею. Заснована у XVII ст. до Р.Х. фракійським племенем сердів, Софія, у ті часи Сердика, пам'ятає розквіт і занепад Римської імперії, давнє Болгарське царство і входження до Візантійської держави, турків-османів і росіян-визволителів, ІІ світову війну і часи соціалізму. Європейський Союз – сучасна частина шляху древньої Софії, і куди він приведе – то покаже час.
Мені Софія чимось нагадує Київ – і не лише тим, що в нас, як і в них, є візантійський храм св.Софії з древніми фресками і Орантою, і не тому, що в Софії, як і в Києві, є знаки всіх попередніх епох, але немає цілісності ансамблю, – а радше тим, що в Софії, як і в Києві, при зовнішньо задекларованій православності (що цілком природно, і ніхто не сумнівається в приналежності Софії до візантійської традиції) маємо мирне співіснування і православних, і католиків, і мусульман, попри різноманітне минуле… 



До речі, у Болгарії є Болгарська Греко-Католицька Церква з екзархатом у Софії. Греко-католики в Болгарії з’явилися порівняно нещодавно – 1861 року, у результаті боротьби болгарських патріотів за незалежність від тотального контролю Константинополя. 8 квітня 1861 р. папа Пій ІХ проголосив архімандрита Йосифа Сокольського єпископом і призначив главою Греко-Католицької Церкви Болгарії. Потім єпископ мав майже детективне життя і за загадкових обставин опинився в Києві, у Києво-Печерській лаврі, але це вже інша історія…




Нині серед болгар є 15 тис. греко-католиків: у Болгарії 7 тис., а решта розпорошені по світу – Македонія, Греція, Туреччина, дуже маленькі спільноти – в США і деяких країнах Західної Європи.
Болгарська кухня, як і болгарська історія, увібрала в себе різні впливи, тепло і сонце Півдня. Сьогодні пропонуємо типово болгарську страву. Це баніца, яка вимагає часу, доброго настрою і любові.

Тетяна ДЗЯДЕВИЧ



"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар