четвер, 28 березня 2013 р.

СВЯТИЙ ПЕТРО


Вашку Фернандиш, музей Гран Вашку, Візеу, Португалія. Близько 1530 р.



Вашку Фернандиш (португ. Vasco Fernandes) широко знаний також як Гран Вашку (португ. Grão Vasco – Великий Вашку). Майстер працював у найяскравіший період історії португальського мистецтва, коли готику замінив монументальний і водночас вишуканий стиль "мануеліну"(від імені короля Мануеля І Щасливого). У "мануеліну" злилися елементи готики, мавританського стилю, індійські мотиви; він неначе відтворював екзотику щойно відкритих мореплавцями земель. Творчість Гран Вашку надихав і європейський ренесансний живопис: італійський, фламандський, німецькій.
Найкращі роботи митець створив у рідному Візеу. Серед них – "Святий Петро", написаний для кафедрального собору міста. Майстер зображує апостола як першого папу на Апостольському Престолі.
Апостол Петро спрямовує до люду Божого жест благословення. Згідно з євангельською символікою, головним атрибутом святого Петра є ключі, які символізують найвищу владу над Церквою – зібранням вірних: "Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву, й що пекельні ворота її не подолають. Я дам тобі ключі Небесного Царства, і що ти на землі зв’яжеш, те буде зв’язане на небі; і те, що ти на землі розв’яжеш, те буде розв’язане й на небі"(Мт 16, 18-19).


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар