середа, 12 червня 2013 р.

ЙОГАН ГЕОРГ ПІНЗЕЛЬ. ЖЕРТВОПРИНОШЕННЯ. ІІ ПОЛ. XVIII СТ. Дерево, левкас, позолота. Львів, Музей Пінзеля



Йоган Георг Пінзель (1707-1761) – скульптор світового масштабу, який працював на теренах Галичини. Донедавна він був цілковито незнаний. Творчий доробок Пінзеля відкрито й збережено головним чином завдяки Борисові Возницькому (1926-2012) – академіку-мистецтвознавцю, "ангелу-охоронцеві" українських музеїв, замків, пам’яток культури.



Походження, місце й час народження майстра Пінзеля лишаються загадкою. Більшість його творів зараз перебувають в Україні: це і скульптури церкви Покрови Пресвятої Богородиці у Бучачі, і святий Юр на парапеті однойменного собору у Львові, і кілька десятків робіт, зібраних у музеях Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Коломиї. Зараз праці "українського Мікеланджело" – майстра Пінзеля – як першу експозицію з України виставлено в Луврі.
"Жертвоприношення" характеризує емоційну, динамічну манеру майстра. Скульптури мають живі риси, їхні рухи рвучкі. Перекручені тіла немов тремтять і звиваються в конвульсіях, нагадуючи полум’я під поривами вітру.

Отці Церкви вважали, що Ісус вказав на жертвоприношення Авраама як на прообраз голгофської Жертви: "Авраам, ваш батько, сповнений був радощів звидіти день мій – і звидів, і втішився" (Йн 8, 56). Ісаак був слухняний Авраамові, як Ісус – Богу-Отцю. Несення дров Ісааком на гору – це несення Ісусом Хреста, а шлях на гору – Хресна дорога… А в народженні Ісуса здійснилося виконання Божої обітниці, даної Авраамові: "У твоєму потомстві благословляться всі народи землі" (Бут 22, 18).

Немає коментарів:

Дописати коментар