Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 19 березня 2013 р.

АРХАНГЕЛ ГАВРИЇЛ, ФРАГМЕНТ ТРИПТИХА "БЛАГОВІЩЕННЯ ТА ДВОЄ СВЯТИХ" (1333)



Сімоне Мартіні, Галерея Уффіці, Флоренція, Італія



Сімоне Мартіні (1284-1344) – неперевершений майстер сієнської школи. Його роботи вплинули на формування вишуканого варіанту готичного живопису – т.зв. "інтернаціональної готики". Їх порівнюють з елегантними перськими мініатюрами, з шедеврами китайського або японського мистецтва. Ці роботи сповнені витонченості та гармонії, вони спрямовані до ідеалу краси… Виразна лінія, насичені барви, сяйво золота й водночас – відсторонена краса, немов очищена від емоцій, піднесена, тонка, духовна.
Підпис на триптиху свідчить, що це витвір двох майстрів. Центральну частину – сюжет Благовіщення – відносять до авторства Сімоне Мартіні, двох святих на бічних стулках – до Ліппі Меммі. Шедевр виконано для вівтаря каплиці св.Ансано в соборі міста Сієни.
…На фрагменті, який ми бачимо, архангел Гавриїл щойно з’явився перед Пресвятою Дівою, щоб сповістити Їй про материнство. Він стоїть на колінах, та крила ще розгорнуті, мантія майорить, немов складається у вигадливу арабеску. Золоте вбрання архангела на золотому тлі створює дивовижний ефект "занурення". Зображено справжнє торжество світла, однак торжество витончене та духовне.


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар