Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 25 березня 2013 р.

ПРОЙТИ ВИПРОБУВАННЯ РАЗОМ З ВІРНИМИ


Коли говоримо про ХХ ст. у релігійному контексті, то нам найчастіше згадуються комуністичні злочини у СРСР, ІІ Світова війна зі своїми болем і злочинами, Львівський псевдо-собор 1946 р., десятиліття підпілля УГКЦ… Своє завжди болить сильніше. Але не варто забувати, що у цілому католицькому світі в цей час відбувалося багато складних та неоднозначних подій. І також попри все народжувалися велетні духу. Серед них – мелькітський патріарх Максим V.




Роздумуючи про долю одного з отців ІІ Ватиканського Собору, католицького мелькітського патріарха Максима V, не можна не сказати: яке життя! А потім спадає на думку те, що знову немає миру в його рідній Сирії. Але чи має шанс на голос його послідовник, чи стане він лідером такого ж масштабу?..
Майбутній Антіохійський патріарх Максим V народився 18 травня 1908 р. у єгипетському місті Танта у християнській родині вихідців з Алеппо, одного з найпотужніших сирійських міст. Освіту юнак, тоді ще Селім Хакім, почав здобувати у єзуїтському коледжі Святої Родини в Каїрі, потім продовжив навчання в семінарії святої Анни в Єрусалимі. 20 липня 1930 р. отримав священицький сан, а 1931 р. повернувся до Єгипту. Його кар’єра розвивалася стрімко завдяки нестримній енергії й зусиллям, що їх він скеровував на розвиток християнства в такому складному регіоні. 1943 р. він стає главою єпархії Акко, Хайфи, Назарету і всієї Галілеї.
Палестино-ізраїльське протистояння стало особливим викликом для християн регіону. Архієпископ Хакім докладав багатьох зусиль, щоб захистити палестинських християн від проблем із новоствореною державою Ізраїль. У результаті його старань кілька тисяч палестинських християн отримали дозвіл повернутися в рідні домівки на ізраїльській території.
Архієпископ брав активну участь у всіх сесіях ІІ Ватиканського Собору, де звертав увагу на особливі потреби католиків східних обрядів, особливо – Церков Близького Сходу. Після смерті Патріарха Максима IV, який був однією з провідних фігур ІІ Ватиканського Собору, 22 листопада 1967 р. на Священному Синоді архієпископ Хакім був обраний Патріархом Мелькітської Католицької Церкви і взяв собі ім’я Максим V. На посту Патріарха ініціював створення діаспорних єпархій у Північній і Південній Америці та Австралії. Активно працював із вірними, які з тих чи інших причин, найчастіше політичних, були вимушені перебувати за межами батьківщини. Особливо багато працював у цій сфері після громадянської війни в Лівані, коли тисячі біженців, передусім християн, були змушені залишити країну. Був ініціатором багатьох акцій, скерованих на мирне врегулювання ситуації на Близькому Сході. Багато зусиль докладав для захисту прав християн у Єгипті, Ізраїлі, підтримував у Лівані та Сирії вірних, які, ризикуючи своїм життям і життям рідних, попри все залишилися на батьківщині.
Багато працював у напрямку екуменічного діалогу з православ’ям, акцентуючи увагу на особливостях існування Церкви на Сході й важливості та органічності візантійської традиції. Активізував співпрацю із Антіохійською Православною Церквою.
Патріарх Максим V є яскравим прикладом духовного наставника, який мудро провадив і захищав свою паству, вникаючи в людські проблеми – не лише духовні, а й цілком земні. Напевно, інакше й не може бути, коли вірні щодня мають справу зі складнощами й перипетіями екуменічного, міжконфесійного, мультирелігійного діалогу, сам факт належності до Мелькітської Католицької Церкви може становити загрозу життю, а щоденна молитва є випробуванням віри на стійкість. Християни Близького Сходу й у ХХ столітті власним життям можуть унаочнювати ще першохристиянські приклади мучеництва за віру, а завдання мудрого Патріарха – допомагати у випробуваннях і підтримувати стійкість у вірі, а також зберегти життя, що є аж ніяк не метафорою, а реальністю. Схід – справа делікатна, бо ситуація щомиті може змінитися на діаметрально протилежну. Зрештою, ми це щодня бачимо з репортажів із Сирії, Єгипту, Лівану і Лівії.
29 листопада 2000 р. Патріарх V подав у відставку за віком – 92 роки – і за станом здоров’я. Його наступником під час Синоду 5 грудня 2000 р. був обраний Григорій ІІІ Лахама.
Земне життя Патріарх Максим V завершив 29 червня 2001 р. у Бейруті, кілька тижнів не доживши до своєї 93-ї річниці, до кінця залишаючись зі своїми вірними.

Тетяна ДЗЯДЕВИЧ

ФОТО:

Патріарх Максим V з Бен Гуріоном

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар