Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 10 червня 2013 р.

ЦЕРКВА СЬОГОДНІ

8 жовтня 2012 р. під час Синоду єпископів у Римі було представлено звіт про стан Католицької Церкви на п’яти континентах: у Європі, Африці, Америці, Азії та Океанії.




Європа

Виступаючи від імені єпископів Європи, кардинал Петро Ердоган підкреслив необхідність євангелізації у Європі. Кардинал нагадав про Апостольське звернення папи Йоана Павла ІІ Ecclesia in Europa ("Церква у Європі"), кажучи, що серед багатьох тривожних сигналів найбільш поширеним є "втрата Європою християнської пам’яті та спадщини".
"Попри велику кількість радісних моментів щодо віри, поширене невігластво у питаннях християнства. Велика кількість ЗМІ презентує християнську віру та її історію далеко не в правдивому світлі, надаючи брехливу інформацію".
Наголошуючи на "дехристиянізації" Європи, угорський прелат вказав на третє та четверте "покоління прав людини" – ці люди вже не мають нічого спільного з християнськими поглядами, цінностями та мораллю. Називаючи різні перешкоди на шляху до нової євангелізації у Європі, кардинал Ердоган сказав, що такі події, як Всесвітній день молоді в Кельні та Мадриді, а також душпастирський візит Святішого Отця "становили велике знамення надії".

Африка

Одним із представників Африки на Синоді був кардинал Полікарп Пенго Дар-ес-Салам. Він говорив про нову євангелізацію у світлі бачення папи Павла VІ, який 1969 р. зазначив: "Африканці мають стати місіонерами для себе".
Кардинал вказав на створення невеликих християнських спільнот, які мають фундаментальне значення для Африки: "Вони стали центрами євангелізації".
Одним із найскладніших факторів є вплив ісламського фундаменталізму на місцеве населення. Кардинал зауважив, що наразі важко вести діалог навіть із більшістю "добре налаштованих мусульман". Для місцевих християн справжнім викликом є й діалог із "невеликими групами фундаменталістів, які не готові прийняти навіть об’єктивні істини, стоячи на своїй упередженій позиції".
Крім того, кардинал виділив той факт, що серед духовенства, проповідників існує тенденція прагнення матеріальної вигоди. Саме тому "Церква в Африці найбільш позбавлена кваліфікованих євангелізаторів".

Америка

Ситуацію нової євангелізації в Америці представив мексиканський архієпископ Карлос Агуар Ретез. Він також визнав, що ідентичність багатьох місцевих католиків ослабла й необхідне поглиблення формації.
Архієпископ Ретез зазначив, що, провадячи євангелізацію, Церква має зосереджувати свою пастирську увагу на розіп’ятому й воскреслому Христі.

Азія

Про найбільш густо населений континент розповідав індійський кардинал Освальд Ґрасіас. В Азії проживають 60% мешканців усього світу, з яких більше половини – в Індії та Китаї. Але всього лише 3% з них є християнами. Азія дуже чутлива до питань духовності, але й там з’являються секуляризм і матеріалізм; нападів зазнають подружжя та право на життя. У багатьох місцях християни зазнають переслідувань. І це попри те, як зазначив кардинал, що Азія має багату культурну спадщину. На сьогодні єпископатом визначено три головні напрямки роботи, які зосереджені на трьох важливих проблемах: діалозі з різними культурами, діалозі з бідними та діалозі з різними релігіями.

Океанія

Дуже неоднозначною є ситуація в Океанії, яку представив архієпископ Джон Ечерлі Дью з Нової Зеландії. Він нагадав, що велика кількість островів Океанії розсіяні на площі 1/3 земної поверхні. Звідси випливає висновок, що для ефективної євангелізації важливо використовувати нові технології, особливо це стосується Нової Зеландії та Австралії. Також потрібно брати до уваги великий наплив емігрантів з Азії та інших континентів.

Підготувала Ірина Островська

За матеріалами Zenit, Radio Vaticana

Немає коментарів:

Дописати коментар