Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середа, 10 жовтня 2012 р.

НА ВАРТІ СВЯТОСТІ


Тему про третій подружній вівтар, вівтар обдарування, ми розпочнемо розмовою про природне планування родини, яке міцно стоїть на варті святості сексуального життя подружжя та тривалої любові між чоловіком та дружиною.



Наша співрозмовниця, пані Зореслава Городенчук – лікар, акушер-гінеколог, кандидат медичних наук. Багато років працює для поширення знань про природні методи планування сім’ї. Публікацією розмови ми також прагнемо представити вам інтернет-часопис "Твоя щаслива родина", що діє з офіційного благословення Церкви.

Пані Зореславо, як саме знання людської фізіології, зокрема періодів плідности й неплідности, може впливати на планування сім’ї?

На плідність жінки припадає лише 2% тривалості її життя. Зачаття дитини може відбутися протягом 1 доби в менструальному циклі жінки, оскільки після овуляції яйцеклітина живе лише 24 години. Сперматозоїди, за певних умов, можуть жити в статевих шляхах жінки пересічно 3 дні, загалом, до 7 днів.

Які є методи природного планування сім’ї?

Розрізняють метод ритму або календарний (Огіно-Кнауса); однопоказникові методи – температурний (вузький і розширений) та овуляційний (Біллінґса); багатопоказникові чи, інакше, симпто-термальні методи.

Яка історія появи, наприклад, метода Біллінґса?

Його у 1960-ті роки розробило та впровадило подружжя лікарів, Джон та Евелін Біллінґси, які тоді жили й працювали в Австралії. Під час спілкування з австралійськими аборигенами вони виявили цікаву річ: діти в сім’ях цієї спільноти народжувалися з великими перервами – у кілька років. Розпитуючи їх, як це пояснити, довідалися, що жінки вміють розпізнавати плідний і неплідний періоди свого циклу на відчутті, яке в них виникає у присінку піхви: відчуття вологості вони трактують як плідність, а відчуття сухості – як неплідність. Про це дівчатка довідувалися від матерів у період дозрівання. Водночас про таку властивість жіночого організму також інформували хлопців-підлітків у цій спільноті. До речі, на основі методи Біллінгса розроблено одну з найдосконаліших сучасніших систем самоспостереження за проявами плідності – Creigton Model System, на якій базується уся система діагностики та лікування у НаПроТехнологіях.

Що таке симпто-термальний метод?

Він полягає у спостереженні за більш ніж одним проявом плідності для визначення початку і кінця фази потенційної плідності. Це вимірювання базальної температури, спостереження за слизом та спостереження за шийкою матки. Дані спостережень позначають на спеціально розробленій карті та інтерпретують за допомогою кількох простих правил.

Чи методи розпізнавання плідності допомагають тоді, коли подружжя не може зачати дитину?

Прагнучи народити дитину, подружня пара завдяки природним методам може обрати для співжиття оптимальний час, коли ймовірність зачаття є найвища. Вміння розпізнати сприятливий для зачаття день часто дає можливість швидко досягти довгоочікуваної вагітності, коли немає якоїсь іншої фізичної причини для неплідності.

Яка є надійність методів розпізнавання плідності?

У нещодавно завершеному дослідженні в Гейдельберзькому університеті з вивчення ефективності симпто-термального методу, яке проводили з 1985 року і яке охоплювало 900 жінок із вивченням їхніх 17638 циклів, було засвідчено, що за умови дотримання правил методу, індекс Перла для нього становив 0,6 на 100 пар на 13 циклів (індекс Перла показує ефективність вибраної методи: що він нижчий, то надійніша метода).

Коли подружжя обирає природне планування, а не контрацепцію?

Бажаючи відкласти зачаття, подружжя планує статеве співжиття тільки на неплідний період циклу. Віддають перевагу природним методам через різні причини, зокрема завдяки його нешкідливості для здоров’я, високій надійності, узгодженості з моральними та релігійними переконаннями. Обравши природне планування через ту чи ту причину, подружжя пізніше виявляє, що воно має також інші переваги, про які вони навіть не здогадувалися, – це розуміння та прийняття свого тіла (так жінки, як і чоловіка), поглиблення сприйняття себе як особистості, поглиблення подружнього зв’язку тощо.

Якщо методи розпізнавання плідності застосовують для уникнення зачаття, то чим вони відрізняються від контрацепції?

Важливою рисою подружньої любові є повага до чоловіка чи дружини, вміння прийняти їх разом з усіма обмеженнями. Статеві потреби людини не вимагають задоволення під загрозою втрати життя. Вміння у цьому почекати – це суттєвий елемент зрілості людини. Розуміння плідності, що виражається у прагненні її знищити, порушує подружній зв’язок: наприклад, чоловік не помічає, що дружину від гормональних таблеток нудить або через "спіраль" вона має тривале болюче "місячне". Виникає питання: чи насправді він її любить? Культ спонтанності, який наполегливо намагаються впровадити у статеве співжиття і який трактують як "свободу", вимагає постійної сексуальної доступності жінки, чого можна досягнути лише шляхом її знепліднення, – для цього застосовують контрацептиви. Проте знепліднення є принизливе для людини.

Чи є дослідження, які доводять, що контрацептивні дії руйнують подружжя?

– Дж.Біллінґс коментує це так, що сподівання від штучної контрацепції щодо "неперервної спроможності до статевого співжиття… які насправді у подружжі нереальні, створює передумови для розпаду подружжя". Натомість, необхідність співпраці чоловіка з дружиною є не слабкістю, а силою природних методів. За його словами, "для того, щоб природний метод "працював", потрібна співпраця, але вона необхідна й для стабільності самого подружжя. У парах, де жінка спонукає чоловіка до співпраці в близьких стосунках, статевий акт є вираженням глибоких почуттів, вільним вибором, а не використанням іншого для задоволення своєї "непереборної" фізіологічної потреби".

Де можна навчитися методів природного планування сім’ї?

Тим, хто цікавиться методами природного планування сім’ї, рекомендую звернутися до Інституту родини та подружнього життя Українського Католицького Університету (м.Львів), де допоможуть сконтактуватися з кваліфікованим інструктором. Також у Родинній порадні від Фонду св.Володимира (http://stwf.org.ua/), що на вул.Горбачовського, 21 у Львові, постійно діють курси із навчання симпто-термальному методу у малих групах, тут є також можливість індивідуального навчання.

P.S. Інститут родини та подружнього життя: тел.: (38-032) 240-99-40 (внутр. 113), 76-04-98; Родинна порадня: (067)876-01-00.

Записала Олена РУТЕНСЬКА, "Твоя щаслива родина" (http://happyfamily.inf.ua). Публікується скорочено, адаптовано для "КВ"

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар