Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

неділю, 23 березня 2014 р.

Анонс "Католицького Вiсника" №6 вiд 23 березня 2014 р.

Готуючись разом з вами до Великодня, "Католицький Вiсник" приготував номер про Джерело i Вершину всiх Таїнств – про Пресвяту Євхаристiю, духовний скарб Церкви. Але це далеко не все – окремо ми поговоримо про ситуацiю в Криму з точки зору духовенства, яке там служить. Дiзнаємося багато нового про вiйськове капеланство, покликання та обов’язки вiйськових священикiв. Особливо важливим цей номер "Вiсника" стане для кожної родини, куди надiйшла повiстка у вiйсько для сина, батька, брата – разом з отцем-єзуїтом Андрiєм Зелiнським ми приготували Десять порад вiйськовослужбовцю, що вони допоможуть зберегти духовний спокiй у цей тривожний час. Адже не варто забувати про те, що коли ми перебуваємо з Богом, то знаходимося у найбезпечнiшому мiсцi на Землi, i не важливо, де це вiдбувається.


"Ставати бiльше нiж людьми" закликає нас Папа Франциск. Вимогливо? Аякже! Але на зустрiчi з любов’ю Бога, що перемiнюється на щасливу дружбу, можливо все.

"Про передчуття" зустрiчi, коли Бог буде в усьому, роздумує шеф-редактор "КВ" Олексiй Браславець. Щодо актуальних подiй в Українi вiн же подає варту уваги думку: "вони можуть стати для нас нагодою виявити свiдомий i дорослий спосiб мислення…"
Мiжнародна тематика цього разу торкнеться нарад у Ватиканi (червона беретта для другого наймолодшого кардинала у свiтi, увага до християнських подружжiв, економiчнi реформи – Апостольський Престол нинi важко звинувачувати у "вiдставаннi" вiд свiту) та теми демократiї по-християнськи – вiд св.Томи Аквiнського (!) до Лева ХIII та Жака Марiтена i аж до сучасних християнських демократiв та їхнього становища у свiтi та в Українi.
Цей рiк став iсторичним для Всеукраїнської Ради Церков та релiгiйних органiзацiй, яка 26 лютого визнала легiтимнiсть нової української влади. "Ми – з українським народом", впевнено ствердили найвищi церковнi кола, виразивши готовнiсть до духовної пiдтримки новому громадянському суспiльству нашої держави.
"Виходом з дому неволi" називає цей пiст Блаженнiший Святослав Шевчук, Голова i Отець Української Греко-Католицької Церкви. Блаженнiший готує нас до майбутнiх випробувань (також i економiчних), стверджуючи разом зi своїми пастирями готовнiсть бути поруч з народом як у мирний час, так i у вiйську, коли треба боронити рiдну землю. Тема вiйськового капеланства окремо широко розглянута у "КВ", зокрема – поради як для солдат, так i для капеланiв.
Кривава рана української землi – Крим – волає про допомогу. Єпископ-помiчник Одесько-Сiмферопольський Яцек Пиль просить усiх постити так, як народ у Нiневiї: "Може, Бог змилується над нами…" Священик-францисканець Леон Метельський з Феодосiї з болем закликає: "Молiться, як вмiєте… Якщо ви можете пожертвувати Кримом заради власної безпеки, то чи готовi ви пожертвувати також i нашими життями?.."
Розглядаючи прийняття Святого Причастя як зустрiч кожної душi з її Творцем та Тим, Кого ми покликанi любити бiльше над усе, "КВ" зосередився на кiлькох темах: Євхаристiя i Старий Завiт (бiблiйнi роздуми о.Патрика Олiха, головного редактора "КВ"), приготування до Святої Лiтургiї та перебування на нiй (отець-професор Пшемислав Новаковський, Кракiв), емоцiї в переживаннi Євхаристiї (о. Вiктор Симон, Київ) та на тому, як навчитися вдячностi (о.Степан Самборський, м. Хуст, Закарпаття).
Як завжди, на вас чекають i постiйнi рубрики "КВ": коментарi до недiльних читань як в латинському, так i у вiзантiйському обрядах, розповiдь про монашi ордени (цього разу – зустрiч з таємничими та суворими цистерцiанцями). В Credo ми разом з бл.Йоаном Павлом II поговоримо про Богородицю – Наречену Євхаристiї, а в "Життi святих" познайомимось зi св.Рафаелем Бароном – заступником хворих на дiабет та покровителем днiв молодi. "Забери мене вiд мене самого i дай Себе свiтовi" – так цей мiстик-трапiст востаннє звернувся до Бога на землi, перейшовши у Вiчну Радiсть.
Малюки та батьки дiзнаються у "КВ" про те, "як Фархад знайшов сина" (узбецька казка), а також навчаться робити екологiчно чистий та безпечний борошняний пластилiн. Батькам варто окремо звернути увагу на педагогiчнi коментарi – вони розкажуть про те, як простi речi та спiлкування з малюками творять мистецтво християнського виховання. Кiноклуб оповiсть про стрiчку "Перед дощем", яка свого часу передувала вiйнi у Македонiї. Iсторiя-бувальщина – про "буденнiсть" Святої Євхаристiї i про те, як тонкi дiвочi руки можуть розiрвати цю буденнiсть…

Закiнчується номер мандрiвкою до Базилiки Благовiщення в Назаретi та знайомством зi св.Станiславом зi Щепанова, убитим польським королем Болеславом II Смiливим. Його iсторiя символiчна для України: вбивши єпископа Станiслава, цей горе-смiливець викликав народний бунт, в наслiдок чого втiк i згодом помер у вигнаннi. А св.Станiслав став покровителем Польщi – i Отцем Вiтчизни для полякiв.

Немає коментарів:

Дописати коментар