Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 16 липня 2013 р.

РАЦІНГЕРІАНА: ДУМКИ ПРО КРАСУ


 



Вислужений папа Бенедикт ХVІ, якого, можливо, вважають мало не надінтелектуалом – досить стриманим і зазвичай відстороненим, – у багатьох своїх проповідях, листах указує на мету і вимір краси. Тому запрошуємо подивитися на цю багатогранність – а радше на життя краси в мистецтві – очима, серцем та думкою Йозефа Рацінгера.

 
 

Насамперед у багатьох статтях Рацінгер указує на те, що мистецтво, як одна зі сфер людського життя, є шляхом до зустрічі з Богом: "Можливо, трапилося вам коли-небудь помітити, що якесь різьблення, образ, поетичні строфи чи музичні твори викликали у вас глибокі емоції, наповнювали радістю, і ви виразно відчували, що спілкуєтеся цієї миті не з самою лише матерією, шматком мармуру чи бронзи, розмальованим полотном, зібранням літер чи звуків, а з чимось більшим, чимось, що "промовляє", що може схопити за серце, щось повідати та підносить ваш  дух. Мистецтвоце відчинені ворота у вічність, на красу і правду, що підноситься понад сірою буденністю".

Але, на його думку, попри все, мистецтво відображає й особливі загрозливі риси сучасного світу: "Сучасний світ ув’язнив віру у своєму інтелектуально-суспільному гетто: його культура відвернулася від віри й пішла іншим шляхом, який призвів до того, що віра стала або таким собі історизмом, або раритетною старовиною, або ж намагалася допасовуватися, або навіть загубилася у культурній "тверезості". Це призвело до нового іконоборства, що спостерігалося як одна з причин скликання ІІ Ватиканського Собору. Що далі? Ми переживаємо зараз не саму лише кризу сакрального мистецтва, а й у вимірі, досі незнаному, – кризу мистецтва загалом. А це, своєю чергою, є симптомом кризи людства, шарпаного хвилями прагнення підкорити світ елементами матеріальної культури: людство неначе втратило зір щодо питань, які стосуються речей позаматеріальних; це сліпота, яку можна назвати духовною".

То якими шляхами має розвиватися мистецтво? Йозеф Рацінгер указує: "Мистецтво не може "вироблятися" так, як технічна продукція. Мистецтво є передусім даром. Натхнення не можна викликати твердим рішенням (розуму чи волі); натхнення потрібно прийняти в дар. Досконала у вірі віднова мистецтва не може прийти завдяки грошам ані через скликання будь-якої комісії. Таке мистецтво передбачає передусім дар нового погляду. Тому варто докласти всіх зусиль, щоби митці наново могли піднестися до найвищих щаблів віри. Там, де це є, там і мистецтво знайде свій властивий прояв".

За Рацінгером, секрет такої співпраці людини з Богом у створенні прекрасного полягає ось у чому: "Я хотів би ще раз скерувати до вас і до всіх митців приятельський, гарячий заклик: не відокремлюйте ніколи мистецької творчості від правди та любові. Ніколи не шукайте краси далеко від правди та любові, а навпаки, разом із багатством вашої геніальності, вашим творчим поривом – будьте завжди шукачами правди та свідками віри. Нехай правда сяє у ваших творах. Прагніть, аби їхня краса пробуджувала в очах і серцях тих, хто не бачить, прагнення та потребу жити, щоби кожне творіння було прекрасним і правдивим. Нехай воно буде збагачене цим скарбом, який ніколи не підводить, стає причиною того, що життя є шедевром, а кожна людина – надзвичайним митцем. Цим скарбом є любов. Нехай Святий Дух, творець усілякої краси, яка лиш існує у світі, завжди вас освічує та провадить до кінцевої, досконалої Краси, що зігріває наш розум і серце в очікуванні на буття спроможними колись її оглядати в усій повноті її сяйва. Заохочую вас відкрити значення цього шляху також і щодо молитви, нашого живого зв’язку з Богом. Міста і села цілого світу приховують скарби мистецтва, що виражають віру та нагадують про зв’язок із Богом. Нехай же зустріч із мистецтвом стане моментом благодаті, поштовхом до зміцнення нашого зв’язку та діалогу з Господом; нехай дозволить на мить затримати споглядання – коли від звичайної, зовнішньої дійсності ми переходимо до глибшої, яку вона виражає: до випромінювання краси, що досягає нас, неначе "ранить" нашу душу та заохочує підноситися до Бога".

 

Огляд підготувала Ірина Островська

За матеріалами: Кардинал Йозеф Рацінгер, "Дух Літургії"; "Мистецтво і літургія"; Бенедикт XVI, промова до митців від 5 липня 2011 р.; промова до вірних від 31 серпня 2011 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар