Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 1 липня 2013 р.

МІСТО НАД РІЧКОЮ

Городенка – місто на березі річки Ямгорів, засноване ще в XII столітті. Тоді це було маленьке поселення, схоже на сотні інших на території сучасного Прикарпаття. Лише з XV століття, коли польські шляхтичі, власники поселення, збудували замок, Городенка набула важливого значення.

 


Уже тоді в місті постали перші християнські святині, які, на жаль, до нашого часу не збереглися. А 1745 року розпочалося будівництво храму, який можна побачити й зараз, – святині Непорочного Зачаття Діви Марії, замовником якої був Микола Потоцький. Для роботи він запросив відомого архітектора німецького походження Бернарда Меретина і скульптора Йогана Георга Пінзеля, і саме тут розпочалася їхня плідна спільна діяльність.

Освячення храму відбулося 1769 року. Прекрасна барокова святиня дотепер стоїть над річкою, попри всі випробування, які їй довелося пережити. За радянських часів у храмі й монастирі розташували технікум. Більшість скульптур та інших чудових барокових прикрас було знищено або продано. Фрески XVIII століття майже повністю зникли, а вівтар роботи Пінзеля вдалося врятувати тільки частково.

Після здобуття Україною незалежності святиню передали місцевій греко-католицькій громаді. Уперше за довгі роки в цих стінах віряни знову вознесли молитву Господу. До відновлення первозданної краси храму ще далеко: реставрація, яка через брак коштів просувається вкрай повільно, триває до сьогодні. Та все ж його інтер’єр поступово оживає, показуючи вірним свою давню красу. Створена Пінзелем унікальна скульптура Діви Марії після реставрації повернена на своє законне місце перед фасадом храму. Деякі дивом збережені скульптури й досі перебувають у музеях (наприклад, у музеї народного мистецтва в Коломиї та в музеї Пінзеля у Львові) та не можуть бути повернуті "додому". Монастир, розташований біля стін святині, стоїть занедбаний. Може, зусиллями місцевої влади і парафіян вдасться відновити цю пам’ятку.

Варті уваги й інші сакральні пам’ятки міста, яких тут чимало. Ще під час будівництва храму Непорочного Зачаття Діви Марії Потоцький просто в центрі Городенки закладав нову греко-католицьку церкву Успіння Пресвятої Діви Марії. За роботу взялися вже відомі нам Меретин і Пінзель, і вже 1763 року розпочалося будівництво. Хоча церква від початку була запланована меншою за розмірами, ніж величезний римо-католицький храм – символ міста, однак вона зачаровує плавністю та красою барокових обрисів як зовні, так і всередині. Дуже велично виглядає іконостас – його автором, імовірно, теж був Пінзель. Цей храм має особливу рису, спільну зі святинею Непорочного Зачаття: вони обидва увінчані хрестоподібними гербами Потоцьких.

За популярною легендою, церкву замовив князь Потоцький як "покуту" за вбивство Бондарівни, дівчини з сусіднього села. Цю легенду поклали в основу народної пісні, яку можна почути й сьогодні.

1706 року чимала громада вірмен збудувала в Городенці храм. Зараз це найстаріша збережена архітектурна пам’ятка, яка вражає наших сучасників своїм неприступним оборонним виглядом, навіть попри повністю занедбаний стан.

За довгий час, який минув від заснування Городенки, постали нові сакральні споруди: деякі з них збереглися до нашого часу, інші зникли без сліду; якісь гордо красуються новим ремонтом, а інші, такі як синагога, збудована у XVIII ст., поступово занепадають. Утім, духовне життя міста вирує, віра людей міцнішає, і можна сподіватися, що давні храми і сьогодні знайдуть турботливих господарів серед вірян.

 

Антон БАРАНОВСЬКИЙ

Немає коментарів:

Дописати коментар