Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 7 грудня 2012 р.

АНГЕЛЬСЬКА МІСІЯ


Сестра Агата ЧИЩОНЬ з Конгрегації Сестер від Ангелів – психотерапевт, педагог і сімейний терапевт. Вона працює в Кельцах (Польща), де разом із групою молодих педагогів провадить Денний осередок соціальної терапії Rafał ("Рафаїл"). Ця розмова про ангелів допоможе нам  цілком інакше поглянути на те, чому й навіщо кожен із нас має власного хранителя, даного Богом.



Сестро, про ангелів ми насправді знаємо небагато

Щоби краще зрозуміти святих ангелів, потрібно спочатку поставити питання: ким є ці духи? Хто ці посланці? Ким вони послані та з якою метою? Ангел (лат. angelus) означає "посланець". Сама ця назва є, власне, не назвою, вона позначає завдання, місію цього духа. Ангел є створінням Божим, чистим духом, він не має тіла, але має розум (пізнання) та волю, так само як і ми, люди.
У Книзі Вихід (23, 20-23) ми читаємо: "Ось я посилаю ангела мого перед тобою, щоб стеріг тебе в дорозі і привів тебе до того місця, що я приготував. Шануй його і голосу його слухай; не бунтуйся проти нього, бо він не стерпить ваших переступів; бо в ньому моє ім’я (…) Мій ангел ітиме перед тобою". Якщо Бог посилає нам Свого ангела, то це є виявом Його опіки та любові. Через ангела сам Бог промовляє та діє.
Бог дуже багато довіряє ангелам! Подивімося на Воплочення Божого Сина. Як сильно довіряє Бог архангелові Гавриїлу в тому, що той учинить все правильно, що знайде гідні та лагідні слова до Марії. Коли архангел Гавриїл розмовляв із Марією, то ціле Небо завмерло. Нема важливішого посланництва від цього. Архангел Гавриїл увійшов до Марії. Він наближається до Марії, Він входить у Її життя, бо в мить Воплочення Слова Божого ціле Небо наближається до Марії. Отже, зауважте: якщо Бог довірився Своєму ангелу, то й ми теж можемо довіритися йому. Якщо людина віддає пошану святим ангелам, то автоматично віддає пошану й Найсвятішому Богу – джерелу святості.
Ангелів дано нам для допомоги – це вказує на їх потрійне завдання. Вони мають нас охороняти та стерегти в трудах, при небезпеках – у цьому завданні особливою допомогою для нашого ангела-охоронця є архангел Михаїл. Ангели отримали також місію провадити нас, керувати – під час подорожей, і не лише в машині чи літаку, а й у подорожі до Бога, у життєвій мандрівці, а також у розпізнанні та реалізації свого покликання. У цьому підтримкою для нашого ангела-хранителя є архангел Рафаїл. Ангели також нас освітлюють – допомагають правильно побачити Волю Божу – не лише в цілому в житті, а й у дрібних щоденних рішеннях, виборах. Надійною опорою та допомогою для нашого ангела-хранителя в цьому завданні є архангел Гавриїл.

Ви згадали про архангелів, які мали в історії Спасіння спеціальне завдання. Існує також популярна молитва до св.архангела Михаїла. А зараз архангели також виконують щодо нас якусь спеціальну місію?

Так. Вона триває постійно, аж до часу, коли Господь дозволить нам брати участь у Своєму Вічному Житті Любові. Господь Бог – Віковічна Мудрість, запланував усе таким чудовним чином, що у Всесвіті кожне створіння має своє місце та завдання. Це завдання також мають святі архангели. Архангел Михаїл є захисником Церкви, він воює зі сатаною у світі. Ім’я Михаїла означає "Хто як Бог". Як же сильно нам зараз потрібна допомога св.Михаїла, коли так багато людей відходить від Церкви та Її вчення, а й навіть просто воює з Богом та Церквою…
Сьогодні люди, особливо молоді, нерідко бояться серйозних рішень, що стосуються подружнього життя, вибору покликання, іноді – вибору професії тощо. У цьому просторі особливу місію має архангел Рафаїл. Візьміть хоч Книгу Товита. Товит є людиною, що запрошує у своє заплутане життя Рафаїла, ім’я якого означає "Бог зцілює". Архангел допомагає Товиту відкрити покликання, зустріти Сару, яка стане його дружиною. Бог через св.Рафаїла зцілює також батька Товита, звільняє від злого духа Сару.
Натомість особливою місією архангела Гавриїла є допомагати нам почути Бога та довіритися Божим планам.

Іноді йдеться про ангельські хори… Чи може нам сестра щось сказати більше про те, яка ієрархія панує у світі ангелів?

Жоден ангел не є рівний іншому ангелу, хоча б через сам факт, що кожен має власне ім’я, особистість, особливий характер. У Книзі Даниїла (10, 13) ми читаємо: "Аж ось Михаїл, один із перших князів, став мені у пригоді", – це значить, що серед Ангелів існує ієрархія. "Чому? Який вона має вигляд?" – виникають у нас питання. Ми вважаємо, що "вище" означає "краще", а "нижче" означає "гірше". У Бога не так є. Кожне творіння має досконалість, а крім того – відрізняється від інших.
Найближче до трону Пресвятого Бога є три ангельські хори. Серафими – ангели любові, Херувими – ангели мудрості та пізнання, і Престоли – ті, які несуть життя благодаті. Ці три хори творять Коло Прославлення.
Наступні три хори керують усім, що Бог сотворив. Вони утворюють Коло Керування. Панування (Влада) – розділяє на все творіння Божі дари, сили – відповідальні за сили природи, закони природи, дбають про рівновагу серед природи. Князівства (Князі) – управляють природним творінням, народами, спільнотами.
У Колі Спасіння служать такі три хори, найближчі до людини: Міць – цей хор має особливе завдання, якщо йдеться про Церкву. Він допомагає людині здобувати чесноти. Архангели – це хор сильних войовників, оборонців святої Церкви. Хор Ангелів стоїть при людині для допомоги в щоденному житті.
Коли ти молишся, то запроси Серафимів, щоби вони розпалили твоє серце любов’ю до Бога та молилися з тобою. Херувими допомагають у пізнанні, дають світло, тому запрошуй їх, коли читаєш Біблію, вчишся і навіть коли хочеш пізнати краще іншу людину. Ангели з хору Престолів хочуть нам допомогти в тому, щоби ми самі стали престолом Божим, щоби ми несли Бога, тому напевно допоможуть нам реалізувати наше покликання Божих дітей у світі, навіть якщо світові це не подобається.
Панування додадуть тобі відваги у виконанні тяжкого завдання, що перевершує твої сили; вони дадуть тобі для виконання все те, що потрібно. Сили – нам потрібен цей хор, щоби розпочати діяльність; молися до цих ангелів, коли приходить знеохочення, коли маєш сумніви, неспокій, переживаєш кризу. Князівства можеш запрошувати на допомогу в разі поразок, пожеж, молячись за свою країну, а може, за спільноту, до якої належиш. Міць – прикликаємо їхню допомогу особливо зараз, коли відбувається боротьба з Церквою. Про Архангелів я вже сказала раніше, про що можемо їх просити. А святих Ангелів (не тільки твого ангела-хранителя) проси про все, що потрібно для духа та тіла, для тебе та для інших, як на сьогодні, так і на майбутнє.

Як можна подружитися з ангелами?

Треба усвідомити, що ангел є особистістю, яку Бог поставив біля тебе. Свідомо запроси його до свого життя, до всіх сфер діяльності (у молитву й до життя з Богом, у навчання, до праці, у стосунки з іншими, до праці над собою, у свої плани та прагнення). Варто схопитися за ангельські долоні! Вітати його з радістю щоранку, коли ми усвідомлюємо, що знову отримали день в подарунок. Просіть його, щоби кожну хвилину був поруч та допомагав бути добрими. Варто віддати йому під опіку завдання цього дня. Згадувати, зустрічаючи складних людей, розпочинаючи неприємні зустрічі, в справах та клопотах – запросіть ангела, щоби він був присутнім у них. Найбільша радість для Божого посланця –  допомагати людині та радіти, коли вона його про це просить.
У щоденних питаннях та сумнівах варто питати у свого хранителя, як він бачить справу, якою є Воля Божа, та просити, щоби дав натхнення, світло, відповідь. Але ми не чуємо голосу ангела в галасі. Він не має мобільного та інтернета, не пише смс-ки.
Ангел промовить тихо, до серця. Треба віднайти час та простір, щоби його послухати. Так робиться в кожній справжній дружбі. Нарешті, не забуваймо про подяку. Дякуйте йому за те, що він є з вами, що вберігає від нещастя, дає сили зносити страждання… Приводів знайдеться багато.

Чи доцільна молитва за заступництвом ангелів-хранителів?

Не можна будувати будь-яких стосунків, а тим більше дружби, без розмови. Молитва є сердечною розмовою з небесним другом.
Ми, однак, маємо з цим певний клопіт, адже здебільшого знаємо заледве одну молитву до святого ангела-хранителя. Ця молитва є гарною, глибокою – але для справжніх друзів цього замало. Є також молитва "штурму" до святих ангелів у дуже тяжких справах.
Це один бік нашої молитви, а інший є доступний будь-коли: просто порозмовляй із ангелом-хранителем і скажи йому те, що хочеш, запроси його до своїх справ і проси, щоби він діяв. Часто повторюй короткі молитви: "Святий ангеле-хранителю, прославляй невпинно в моїй душі Пресвяту Трійцю, бережи мене в благодаті, також будь охоронцем мого життя. Амінь", - або: "Святий ангеле-хранителю, провадь мене" тощо.

Чи ангели бачать наші думки? Як вони чують молитви, скеровані до них тільки в думках?

Святий ангел бачить мене так, як йому показав це Бог. Він бачить стільки, скільки Бог дає йому пізнати. Але він так бачить мою душу, що знає Божий план стосовно мене, він бачить моє покликання, сенс мого життя (тобто навіщо я живу, чому Бог мене хотів) – і він хоче мені допомогти йти правильною дорогою, утримати від помилок.
Одного ангел не знає: він не знає моїх думок. У серці людини ця територія зарезервована тільки для Бога – навіть ангел не має туди доступу [як і злий дух], хіба що Бог прикличе його в цей простір. Але ангели є дуже добрими "психологами" – вони розпізнають твої думки на підставі твоїх реакцій.
Але завжди, коли ти запросиш свого хранителя до молитви, до твоїх думок, у своє життя – він там буде і буде тебе чути без слів. Можеш також його попросити, щоби допоміг тобі, коли ти маєш проблему й замислюєшся про те, щоби він був присутнім у цих думках. Можеш звернутися і до ангелів інших осіб, щоби вони допомогли, коли будеш зустрічатися з їхніми підопічними.

Чи ми зустрінемося колись у небі з нашими ангелами?

Вірю, що так.


Переклад із польської Ірини Островської, публікується скорочено, адаптовано для "КВ". Уперше опубліковано в польському часопису"Моя родина". За ідею щодо матеріалу редакція дякує с.Марії Немченко SSpS



"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар