Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 5 грудня 2012 р.

ТЕЗЕ: НОВЕ АПОСТОЛЬСТВО


Цього року європейські дні довіри Тезе, які тривали в Берліні з 28 грудня до 1 січня, зібрали 30 тисяч учасників. Як кажуть очевидці, до цієї зустрічі долучається чимдалі більше тих, які не відвідують церкви, але чули про Тезе. Розмова про християнство, про Христа для невіруючих може стати першим кроком у наверненні.



Історія Тезе починається в період Другої світової війни, коли маленьке село з такою ж самою назвою у Франції стає притулком для біженців, а пізніше тут формується спільнота, яка допомагає християнам прийняти любов, що нею Бог наділяє кожну людину і кожен народ.
Для брата Роже, ініціатора і засновника спільноти, пошук шляхів примирення між християнами не був темою для роздумів – це було щось очевидне, над чим треба працювати. На його думку, найголовнішим було жити Євангелієм та передавати Добру Новину іншим. А жити Євангелієм можна лише разом. Поділ не має сенсу. Брат Роже був одним із тих, для кого важливим було як передання віри, так і бажання слухати, шукати повного розуміння іншої людини.
Метою спільноти є об’єднання людей різних традицій і континентів, яке втілюється за допомогою молитви та музики; щоб молоді особи повертались із зустрічей до своїх церков, парафій, спільнот, родин, друзів, знайомих і там творили "паломництво довіри на Землі". Під час етапів паломництва довіри, малих чи великих, регіональних чи міжнародних, учасникам та господарям будинків, які приймають паломників на ночівлю, перш за все, пропонується зустріти інших. Іноді сім’ї приймали в себе молодих людей родом із країни, з якою нещодавно воювали. Звичайна гостинність руйнує бар’єри та упереджені думки. Паломництво довіри – це передусім зустріч із Воскреслим Христом та іншими людьми. Завдяки спільним молитвам, ми відкриваємо себе Господу. Завдяки спілкуванню та гостинності, усі погоджуються долати бар’єри та розбіжності для того, щоб приймати і збагачувати одне одного.
Брати з Тезе намагаються підтримати пошук миру і примирення скрізь, де вони існують. Наприкінці кожного року, між Різдвом та Новим роком, відбувається велика зустріч в одному з найбільших міст Європи.
Цього року європейські дні довіри Тезе, які тривали в Берліні з 28 грудня до 1 січня, зібрали 30 тисяч учасників. Як виявилося, не так просто було організувати цю зустріч молоді. За словами самих німців, ситуація з вірою в Німеччині не найкраща. Віряни-німці були дуже зацікавлені, щоб зустріч Тезе відбулась, адже саме вона могла б стати поштовхом до змін. Зустріч Тезе – це особлива подія, на якій об’єднуються представники різних Церков. Це можливість для різних конфесій підтримувати взаємини, набувати досвіду разом, а також будувати спільні шляхи до політичних змін у країні.
Ще важливішою зустріч Тезе була для тих, які не відвідують церкви, але чули і говорять про неї. Розмова про християнство, про Христа для невіруючих може стати першим кроком у наверненні.
Спілкування з приймаючими родинами мало двосторонній результат. Для родин – це передусім відновлення довіри, для гостей – ламання стереотипів про німців як холодну прагматичну націю. Нести іншим Добру Новину, радість і порозуміння прикладом власного життя, долаючи мовні й культурні бар’єри – ось найголовніша мета перебування на зустрічі Тезе.
Брат Алоїз (нинішній пріор спільноти Тезе) в цьогорічному листі до учасників зустрічі в Берліні пояснив, що сьогодні необхідно знайти нову підставу для солідарності. І довіра, якої так не вистачає в суспільстві, – це засаднича цінність. Потрібно знайти підстави для довіри у світі, де взагалі важко вірити. А віра – це і є довіра. А отже ділитися вірою, будувати стосунки, підставою яких є довіра – це одна із засад "нового апостольства".

Анна ЮРОВСЬКИХ


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар