Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 18 грудня 2012 р.

ФРАГМЕНТ МОЗАЇКИ З ЦЕРКВИ ПРИМНОЖЕННЯ ХЛІБІВ І РИБИН. ТАБХА, ІЗРАЇЛЬ, V СТ.


 Є місцина на Святій Землі, назва якої перекладається як"Сім джерел", нині знана як "Табха". Тут, на узбережжі озера Генісарет, що неподалік Капернаума, відбувалися описані у Євангелії події.



Свідчення, датовані IV ст., стверджують, що церкву в Табсі збудували навколо того самого каменя, на якому Господь розкладав хліб, помножуючи його. Той камінь правив за вівтар у церкві. У V ст. храм перебудували у візантійському стилі. Рештки давнього вівтаря зберегли, а камінь розмістили під новим вівтарем.



 За часів перської навали (614 р.) церкву було зруйновано. Її рештки більш ніж на 1300 років опинилися під товстим шаром ґрунту.
1982 року на старому візантійському фундаменті церкву реконструювали за зразком V ст., бо в 30-ті роки ХХ ст. німецькі археологи віднайшли сакральні руїни, а під ними на диво добре збереглася чудова мозаїчна підлога церкви.
Найвідоміший фрагмент цієї мозаїки – дві рибини й кошик із хлібами – перед вівтарем. На знак чуда, що тут сталося, зображено дві рибини та лише чотири хліби, хоча у Євангелії Ісус помножив п’ять хлібів. Чому? Схоже, що творці мозаїки так прагнули передати своє розуміння події: чудо помноження хлібів не було демонстрацією " здібностей" Ісуса. Це прообраз чогось важливішого – Євхаристії. П’ятий хліб – це той Євхаристійний Хліб, що на вівтарі. Духовна пожива, що її повік поділятимуть християни.


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар