Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 17 вересня 2013 р.

П’єро делла Франческа (бл.1420-1492). ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВЕ

Ми не маємо в Євангелії опису того моменту, коли Господь перейшов від стану смерті до нового життя, та саме цей момент великі митці не раз обирали для своїх творів.



Постать Христа – центральна в композиції. Його фігура випростана, рух поставлення ноги на гроб – що символізує поконання смерті – вже звершений. На тіло Спасителя накинуто саван, однак правий бік оголений, відкривається кривава рана від спису. Художник немов робить Христа вічним, поєднуючи мотиви як смерті – голі дерева та пейзажі ліворуч, так і життя – в буянні зелені праворуч.
Гроб, що заповнює собою всю нижню частину фрески, це – ніби мур, що відділяє нас від таємниці життя та смерті, зображеної у верхній частині. Цей кордон перетинає лише стопа Христа та його хоругва (символ перемоги), встромлена з боку сплячих фігур стражників. Ймовірно, що обличчя одного з них – того, який спирається на хоругву – автопортрет художника.

Внизу праворуч бачимо камінь. Може, це підпис автора, чиє ім’я походить від слова "камінь"? А може, одвічний "наріжний камінь": "ви більше не чужинці і не приходні, а співгромадяни святих і домашні Божі, побудовані на підвалині апостолів і пророків, де наріжним каменем – сам Ісус Христос". (Еф 2, 19-20).

(1460/1464), фреска, 225х200 см, Сан-Сеполькро, Тоскана, Італія.

Немає коментарів:

Дописати коментар