Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 10 вересня 2013 р.

АНТОНІО ФОГЕЛЬ. СВЯТИЙ ФРАНЦИСК, 1910


Скульптура Базиліки святого Франциска Ассізького, Буенос-Айрес, Аргентина




Монастир отців-францисканців постав у столиці Аргентини ще у XVI ст. Нині на тому самому місці, в історичному центрі міста – районі Монсерат – височіє Базиліка святого Франциска з Ассізі. Будівлю спроектував у ХVIII cт. архітектор-єзуїт Андрес Б’янкі. На початку ХІХ ст. виконано оригінальний фасад у стилі італійської неокласики. Однак у перших роках ХХ ст. архітектор Ернесто Шекман реконструював фасад у стилі німецького (а саме баварського) необароко. Під час цієї реставрації між двома вежами базиліки з’явилася скульптурна композиція зі святим Франциском. Цікаво, що під час реставраційних робіт 2007 р. всередині скульптури (в порожнині голови Данте) знайшли лист, залишений майстром Антоніо Фогелем. Він докладно пояснює, хто робив скульптуру, хто провадив реконструкцію храму, хто давав на це кошти, а також звертається в листі до Бога і до святого Франциска з проханням про "довге життя" для скульптури.

Святий Франциск немов обіймає згори трьох своїх співвітчизників: ліворуч від нього – Джотто (1267-1337), засновник італійської школи живопису, праворуч – Данте Аліг’єрі (1265-1321), "батько італійської літератури", а перед ним навколішках – видатний мореплавець, першовідкривач Америки Христофор Колумб (1451-1506). Усі троє належали до францисканського третього ордену, світської гілки Ордену святого Франциска з Ассізі, який реформував християнський спосіб життя відповідно до ідеалу євангельської бідності та простоти.

Немає коментарів:

Дописати коментар