Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

четвер, 12 липня 2012 р.

Серце віддаю людям


"Caritas-Spes – Україна" – організація, чия назва латиною означає "Любов та Надія". Римо-католицька релігійна місія Caritas-Spes, що її керівником є єпископ Станіслав Широкорадюк, нараховує понад 30 осередків у 12 областях України. Турботою та любов’ю пронизано всю атмосферу невеличкого офісу Карітаса. Привітні, люб’язні посмішки. У такому оточенні дуже приємно працювати. Одразу розумієш, що є небайдужі люди, котрі дарують надію, віру в краще.


Центральне місце у суспільному вченні Католицької Церкви належить добру, потребам та розвитку особистості, тому Caritas-Spes бачить своє завдання у тому, щоб стояти в обороні людської гідності. Карітас бореться з бідністю не тільки матеріальною, а й духовною. Також виступає проти соціальної ізоляції, нетерпимості та дискримінації, незалежно від віросповідання, раси та етнічного походження людини, яка від них потерпає. Карітас не має вузької конфесійної спрямованості. В основі діяльності організації лежить прагнення підтримати тих, хто зневірився, дати їм надію, огорнути милосердям та запевнити у Божій любові до всіх людей.
Пріоритетним напрямом діяльності Caritas-Spes уже багато років є проект опіки над дітьми. На території України побудовано 6 стаціонарних літніх таборів для дітей. Ці табори надають можливість сиротам, дітям із незаможних родин, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, дітям з обмеженими можливостями, ВІЛ-позитивним та онкохворим дітям відпочити в екологічно чистій місцевості та цікаво й змістовно провести вільний час. Юні гості таборів спілкуються між собою, а також, за бажанням, беруть участь у дискусіях, присвячених моральним цінностям, та у молитовних зустрічах.
За офіційною статистикою, в Україні близько 100 тис. сиріт. Більшість із них не має надії на усиновлення. А державні інтернати можуть фатальним чином відбитися на дитячій особистості. З огляду на це, Caritas-Spes від 2004 р. розпочав новий напрям діяльності – створення будинків сімейного типу. Започаткувалося це майже випадково – один доброчинець запропонував купити будинок. І зараз в Україні налічується понад 20 таких будинків сімейного типу в різних регіонах. На благодійні кошти Caritas-Spes купує житло і переобладнує його під сиротинець. Зазвичай в одному такому будинку мешкає 5-10 дітей віком до 16-18 років разом із двома чи трьома дорослими. Кожна дитина має можливість жити і розвиватися у сімейній атмосфері. А Карітас продовжує опікуватися молоддю й потім – надає гуртожитки для студентів, допомагає талановитим молодим людям здобути якісну освіту на Батьківщині та за кордоном. Caritas-Spes дає стипендії деяким талановитим студентам із малозабезпечених родин.
Крім цього Caritas-Spes опікується лікуванням дітей, найчастіше з Чорнобильських регіонів. Наприклад, на весь світ пролунала історія дівчинки Лізи, яка народилася без рота – зі зрощеною щелепою. В Україні їй відмовилися робити операцію, вона була приречена. Але Карітас опікувався її долею – дівчинку відвезли до Італії, де її прооперували. Нині вона абсолютно здорова дитина.
Для дітей, які страждають через сімейні негаразди, розпочато проект "Світлиця", що запрошує дітей у групи подовженого дня. Після уроків туди приходять школярі, які можуть там харчуватися, гратися, гуляти, спілкуватися між собою. Також вони мають можливість поговорити про свої сімейні проблеми з психологом.
Другим головним напрямком діяльності Caritas-Spes є робота з ВІЛ-інфікованими та хворими на СНІД. Проводиться профілактика, моральне виховання людей, а також робота з родичами ВІЛ-інфікованих. Їм надається кваліфікована правова допомога. Також Карітас опікується на дому хворими на СНІД, які не можуть дати самі собі раду. У Києві та Одесі діють соціально-психологічні центри, що надають допомогу людям, які страждають від алко- та наркозалежності.
Здійснюється й проект допомоги людям похилого віку, який діє вже в семи регіонах. Головна мета ініціативи – створити для знедолених людей незалежно від їхньої раси, етнічного походження, політичних та релігійних переконань теплу, сердечну атмосферу, щоб вони не доживали віку на самоті та могли отримувати радість від життя у власному домі. Соціальні працівники відвідують своїх підопічних, слідкують за станом їхнього здоров’я, видають ліки, допомагають прибирати, готувати їжу, перуть, купують необхідні продукти, підтримують гігієну, організовують прогулянки та перевезення до лікарні. Карітас прагне підвищити рівень усвідомлення українською спільнотою проблем, пов’язаних зі старінням населення, має на меті звернути увагу на особистості та соціальні потреби осіб похилого віку, а також показати, що ці люди є важливі у суспільстві. Для самотніх літніх людей побудовано будинки милосердя.
Організація надає підтримку мешканцям місцевостей, що зазнали дії природних катаклізмів або техногенних катастроф. Так, приміром, постраждалим унаслідок витікання фосфору у Львівській області Caritas-Spes пропонувала допомогу: питну воду, їжу та одяг, а населенню тих регіонів Західної України, які періодично потерпають через потужні повені, організація сприяє у відбудові знищеного стихією житла.
Також у розпорядженні місії є три склади гуманітарної допомоги. Волонтери роздають речі нужденним через місцеві осередки Caritas-Spes та партнерські організації. Щорічно Карітас отримує понад 100 тон речей, призначених для гуманітарної допомоги.
Кілька років тому було започатковано новий напрям діяльності – турботу про ув’язнених. Адже існує велика потреба у забезпеченні гідних умов утримання в’язнів та у запровадженні дієвих програм із повторного інтегрування у суспільство тих людей, що відбули строк покарання.
Caritas-Spes має кілька ресурсних проектів, головна ідея яких – одержати кошти для підтримки проектів, що діють. Під орудою Caritas-Spes працюють пекарні, дві столярні майстерні, пасіка, ставки для розведення риби та земельні ділянки, призначені для вирощування сільськогосподарських культур. Такі проекти створюють на території України робочі місця для людей, що мешкають у місцевостях зі складними економічними умовами. Одним з найбільш прибуткових проектів є щорічний продаж різдвяних та великодніх свічок. Зібрані кошти використовуються для фінансової підтримки сиріт та людей похилого віку. Мешканці сиротинців організовують акцію "Діти допомагають дітям", а у центрі Quo Vadis завдяки їхнім старанням діє дитяча художня майстерня.

Ірина ВИГОВСЬКА

З архіву "Католицького Вісника" за 2011 рік

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар