Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 20 липня 2012 р.

КРИМ ХРИСТИЯНСЬКИЙ


Надзвичайно багата й різноманітна християнська історія Криму налічує більше двох тисяч років. Звісно, в одній статті майже неможливо написати про всі християнські святині Криму. Тому постараюся розповісти про найвідоміші святині, представивши їх за хронологією побудови.

Херсонес та Інкерман



Уперше Добра Звістка прозвучала на землях древньої Таврії уже у першому столітті завдяки старанням Апостола Андрія Первозванного, який відвідав Херсонес Таврійський під час своєї подорожі до Скифії.
У тому ж столітті імператором Траяном до Херсонесу був засланий папа Св.Климент І, четвертий Єпископ Риму після Св.Апостола Петра, від якого він, згідно з переказом, прийняв Хрещення. Працюючи в інкерманських каменоломнях поблизу Херсонеса, він продовжував проповідувати християнство, за що прийняв тут мученицьку смерть. Св.Климентом і його учнями були висічені перші у Таврії кам’яні християнські храми. Згодом на їхньому місці виник монастир, що існує і донині. У Свято-Климентівській церкві інкерманського монастиря можна побачити частинку мощів Св.Климента Римського.
У  VIІ ст. у Херсонесі закінчив свій земний шлях інший Папа Римський – Мартин І, якого заслав сюди імператор Констанцій, який сповідував монофелітську єресь. Херсонес відомий також і тим, що тут проповідували Свв.Кирило і Методій. 988 р. тут прийняв хрещення князь Володимир – хреститель Київської Русі. 1877 р. на ймовірному місці хрещення був зведений Володимирський собор, нині відновлений.

Бахчисарайський Успенський монастир

 


За часів іконоборства VIII-IX ст. багато іконошанувальників втекли з Візантії у Таврію, закладаючи печерні монастирі; найвідомішим з них є Успенський монастир, розташований у мальовничій розколині за кілька кілометрів від Бахчисараю. Зі створенням монастиря пов’язана неймовірна історія. У давні часи пастух на ім’я Михайло пас в ущелині вівці і раптом побачив на скалі ікону Божої Матері, перед якою горіла свічка. Тоді було вирішено висікти у скалі храм і розмістити у ньому чудотворну ікону. Оскільки ікона явилася на свято Успіння Богородиці, новий храм був присвячений цій події. Згодом навколо храму був заснований монаший скит, а ущелина отримала назву Марьям-дере, що у перекладі з татарського означає "ущелина Марії", Балаклавський Георгієвський монастир.
Монастир був неподалік від Севастополя, біля Балаклави, на мисі Фіолент ("феоленд" – означає "Божа країна"). За переказом, греки-мореплавці, що їх застала у Чорному морі буря, звернулися з молитвою до Св.Георгія, і він, з’явившись на великому камені, приборкав шторм. На цьому камені греки знайшли ікону, і на згадку про чудесне спасіння збудували храм. Дехто залишився жити при цьому храмові, і так 891 р. був закладений монастир. Цей монастир діє і нині.

Храм Дванадцяти Апостолів у Балаклаві


XIII – XV ст. є відзначені існуванням генуезьких колоній на Кримському узбережжі. Для цих поселень характерним було не лише те, що вони торгували, але й активна місіонерська діяльність. Найуспішнішими місіонерами на цих теренах були домініканці і францисканці. Руїни середньовічних генуезьких фортець можна побачити у Керчі, Феодосії, Судаку і Балаклаві.  Балаклавський храм Дванадцяти Апостолів також був зведений генуезцями, про що свідчить будівельна дошка, знайдена при його реконструкції. Надпис на ній каже так: "1357, у день вересня, була почата ця будова під час правління скромного мужа Сімоно-де-Орто, консула і кастеляна". Сьогодні цей храм належить Православній Церкві.

Храм Воскресіння Христа у Форосі

 


Цей відносно сучасний храм, розташований на високій скелі, належить до визначних пам’яток Південного берегу Криму і завжди привертає увагу туристів. Його було зведено 1892 р. на кошти купця Олександра Кузнєцова за проектом Миколи Чагіна. Наймальовничіший вигляд на фороський храм відкривається з оглядового майданчика, що біля Байдарських воріт.

Звісно, описані вище церкви і монастирі не створюють повний перелік багатства християнської спадщини Кримського півострова. Майже у кожному кримському місті можна знайти старовинні або просто красиві християнські храми. Наприклад, якщо хтось збирається відпочивати у Ялті, наполегливо рекомендую відвідати Римо-Католицький храм Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, Православні храми Олександра Невського і Св.Йоана Золотоустого, Вірменську Церкву – кожен із цих храмів є унікальний по-своєму і відображає віковічне устремління душі до Бога.

Юлія КАРЛОВА
  При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар