Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 24 липня 2012 р.

ВПЕРЕД ДО СВЯТОСТІ


Як стати святим? Бути найбільш чемним, делікатним та моральним? Не факт. Отримати замість свідоцтва про смерть визнання героїчних чеснот від Папи чи може одразу акт про канонізацію? Напевно, все ж надто швидко. А може, поселитися у сповідальниці?.. Жарти жартами, але святим стати треба. А як?


Вшанування кожного конкретного святого – історія довга та загалом заслуговує на окрему книгу. Але всі ті, кого після смерті визнано прикладом для нас, гідним вшанування, вже за життя так чи інакше замислювалися про осягнення Неба. Часом в простих, хоч і давніх "рецептах" святості можна знайти багато цікавого для себе. Тільки варто пам’ятати пораду всіх мудрих господинь: не переживати, що за одним і тим самим рецептом інколи виходять зовсім різні за смаком страви. До того ж, рецепти часто модернізують, а деякі – навпаки, бережуть як старовинні. Напевно, в цьому і полягає багатство і краса кулінарії, а тим більше – щедрого столу.
Покликання до святості виразно звучить вже в Старому Заповіті: "Я бо Господь, Бог ваш; ви маєте ставати святими й бути святими, бо я – святий. [] Я бо, Господь, що вивів вас із Єгипетської землі, щоб бути вашим Богом; тож маєте бути святими, бо я святий" (Лев 11, 44-45). Розуміння Святості як покликання, тісного контакту з Богом було розвинене вже в Старому Заповіті: "Соломон перевів фараонову дочку з Давидгорода в дім, що збудував для неї, бо казав: "Ні одна з моїх жінок не повинна жити в домі Давида, царя Ізраїля, бо він святий, через те, що в нього ввійшов кивот Господній"" (2 Хр 8, 11).
В Новому Завіті св.Павло констатує, що святість – зовсім не недосяжна мета. Це непорушний дар, що вже є присутній в людині: "Коли хтось зруйнує храм Божий, Бог зруйнує того, бо храм Божий святий, а ним є ви" (1 Кор 3, 17). Багато разів у Новому Завіті апостоли звертаються до членів Церкви саме як до святих, хоч і пізніше картають їх за ті чи інші негаразди…

"Світська людина тільки тоді є добрим християнином, коли любить світ, людей і історію, а в її голосі чує голос Бога". Карл Ранер
"Прагну споглядати світ очима, переповненими любов’ю; дивитися понад те, що позірне; бачити Твоїх дітей так, як Ти сам їх бачиш, і помічати в них те, що добре… З ранішньої молитви кардинала Лео Суенеса
"Християни не відрізняються від інших людей ані місцем проживання, ані мовою, ані одягом […] їхній спосіб життя не відрізняється нічим особливим […], вони уживаються з місцевими звичаями щодо одягу, їжі, способу життя, однак самою своєю поведінкою свідчать про ті дивовижні, і навіть парадоксальні права, якими керуються". Фрагмент Листа до Діогнета, кін. ІІ ст.
"Мудрість полягає у виконанні найближчих обов’язків: виконанні їх з усього серця й отриманні від цього насолоди". Майстер Екгарт, XIV ст.
"Чи ви, отже, їсте, чи п’єте, чи що-небудь робите, усе робіть на славу Божу!" 1 Кор 10, 31
"Вимагай від себе навіть тоді, коли ніхто не вимагає" Бл.Йоан Павло ІІ
"Так, люди непослідовні, нерозумні й егоїстичні. І все ж, люби їх! Якщо ти робиш добро, люди звинуватять тебе в потаємній корисливості і себелюбстві. І все ж, твори добро! Якщо тебе супроводжує успіх, ти наживаєш уявних і справжніх ворогів. І все ж, добивайся успіху! Добро, зроблене тобою, завтра ж забудуть. І все ж, твори добро! Щирість і відкритість зроблять тебе уразливим. І все ж, будь щирим і відкритим! Те, що ти будував роками, може зруйнуватися в одну мить. І все ж, будуй! Люди потребують допомоги, але вони ж стануть дорікати тобі за неї. І все ж, допомагай людям! Віддай світу найкраще, що маєш, і натомість одержиш жорстокий удар. І все ж, віддай світу найкраще, що в тебе є!" "Якщо ти осуджуєш людей, ти не маєш часу любити їх". Блаженна Мати Тереза з Калькутти
"Як стати святим? Нічого складного: радість, виконання обов’язків та любов до ближнього. Ця святість доступна кожному з нас. Зі святом! Вперед до святості!" Св.Джованні Боско до св.Домініка Савіо
"…Свята людина – це нормальна людина, саме така, якою її створив Бог. Свята людина – це не посада і не титул, за це не дають медалей. Навпаки, світ може ранити особу, яка намагається бути з Богом. Проте стати святим може кожен, а своєю святістю ми можемо змінити навколо себе світ, зробити його кращим". Отець Дмитро Григорак ЧСВВ, Апостольський Адміністратор Бучацької єпархії
"Церква – це "дім святості", і любов Христа, випромінювана Святим Духом, – це її душа. Живучи разом з нею, ми допомагаємо один одному відкрити й здійснити власне покликання, слухаючи Боже Слово, постійно приступаючи до Святих Дарів, в молитві й безнастанному пошуку обличчя Христа в кожному браті". Архієпископ Іван Юркович, Апостольський Нунцій в Москві

Джерела: офіційна сторінка Апостольської Нунціатури http://www.nuntiatura.kiev.ua,"У чому полягає святість щоденного життя" http://shansnazustrich.net, ДивенСвіт http://www.dyvensvit.org/, сторінка Бучацької єпархії УГКЦ

  При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар