Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

четвер, 3 січня 2013 р.

ЛИШЕ УНІВЕРСИТЕТ?


Сьогодні серед кінострічок, рекомендованих до перегляду, маємо "Соціальна мережа" – фільм про створення соціальної мережі Facebook. Але, якщо бути уважним, у "Соціальній мережі" можна побачити набагато більше…



Думаю, що як одну з "підтем" можна виокремити топографію фільму. Події розгортаються в Гарварді, елітному університеті, розташованому в Кембриджі – містечку, названому на честь відомого англійського університету. Кембридж – це майже Бостон, він відокремлюється від великого міста мостом. Ідея написати про Кембридж у "Вервиці" виникла з того, що, попри топографічний реалізм стрічки – правдиво показаний Гарвард і околиці, справжні аудиторії і гуртожитки, бібліотеки і кав’ярні, – якось випущено важливу складову, а саме: не показано храмів містечка. А їх там вдосталь!
Історію Кембриджа пов’язують із пуританськими колоніями іммігрантів з Англії. Якщо говорити про першопоселенців, то це були англійці та ірландці, які зовсім не обов’язково були пуританами, а більшість була радше католиками. Не казатиму про християнські церкви назагал, хочеться представити католицькі храми. Якщо ми починали з Гарварду, то мушу сказати, що, як на ліберальний університет, там досить активне студентське католицьке душпастирство у храмі св.Павла. Крім різних студентських душпастирських справ – волонтаріат, Рух чистих сердець тощо, – на парафії існує просто неймовірний чоловічий хор. Колядок у їхньому виконанні просто не можна забути. До речі, президент Кеннеді був одним із активістів парафії св.Павла під час свого студентства, а його родина веде свій родовід від перших ірландських колоністів. На території університету є душпастирство Святої Трійці, представлене двома церквами – св.Франциска і св.Терези. А ще є парафія св.Антонія, де я випадково "підгледіла" весілля шотландських нащадків – так, на урочистості вони насправді вдягають кілти. Ще є парафія Благовіщення Пресвятої Діви Марії, і я мало не забула про церкву св.Йоана. І це все на відстані 20-30 хв. пішки навколо університету й на самій території студентського містечка.
Сподіваюся, я переконала вас, що чутки про некатолицький Кембридж і Гарвард, що розташований у ньому, явно перебільшені.
І на завершення – ірландський рецепт, який я запозичила в місцевих мешканців.

Тетяна ДЗЯДЕВИЧ


Гарвардський університет в Кембріджі



"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар