Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 11 січня 2013 р.

ПОСЛАННЯ З ГЛИБИНИ СТОЛІТЬ: СВЯТА ГІЛЬДЕҐАРДА З БІНҐЕНА


Містичні переживання св. Гільдеґарди подібні до видінь пророків Старого Завіту, які трактували Святе Письмо в Божому світлі, застосовуючи його до різноманітних обставин життя. Про це йдеться в закінченні папської катехези (початок читайте в "КВ" № 17/2012).



У листі до св. Бернарда рейнська містичка визнавала: "Це видіння охоплює все моє буття: я бачу не тілесними очима, але воно з’являється мені в дусі містерій… Я розпізнаю глибоке значення того, що написано в Псалмах, у Євангеліях та інших книгах, бо це було показано мені у видіннях. Це видіння палає, як вогонь, у мене в грудях і в душі та вчить мене глибоко розуміти текст" (Epistolarium pars prima I–XS: CCCM 91).
Містичні видіння Гільдеґарди мають багатий богословський зміст. Вони зосереджені на найважливіших подіях історії спасіння, якщо вдатися до високої поетичної та символічної мови. Бачимо, що жінки можуть зробити свій особливий внесок у розвиток теології, бо вони можуть говорити про Бога й тайни віри з властивою для них чуйністю та розумінням.
Праці рейнської містички набули надзвичайно важливого значення. Йдеться про Liber vitae meritorum ("Книга життєвих заслуг") і Liber divinorum operum ("Книга святих діянь"), яку ще називають De operatione Dei ("Діяння Бога"). У першій із них вона описує унікальне й повне сили видіння Бога, який дає всесвіту життя своєю силою та своїм світлом. Гільдеґарда підкреслює глибокі взаємини між людиною і Богом та нагадує нам, що все творіння, вершиною якого є людина, дістає життя від Пресвятої Трійці. У своїй другій праці, яку вважають справжнім шедевром, вона знову описує творіння у його стосунку до Бога та виняткове місце людини, виражаючи при цьому сильний христоцентризм із біблійно-патристичним забарвленням. У п’яти видіннях, натхнених прологом Євангелія св. Йоана, свята наводить слова Сина до Отця: "Завдання, яке Ти дав Мені, Я успішно виконав, і тепер Я в Тобі, а Ти в Мені, і Ми є одне" (Частина ІІІ, Видіння Х: PL 197, 1025 a).
Популярність Гільдеґарди спонукала багатьох людей шукати її поради. Власне тому сьогодні ми маємо так багато її листів. Чимало чоловічих та жіночих чернечих спільнот зверталися до неї, так само як єпископи чи абати. Багато з її відповідей актуальні й для нас. Наприклад, Гільдеґарда написала ці слова до жіночої релігійної спільноти: "Необхідно пильнувати духовне життя з великою посвятою. Спочатку боротьба дуже обтяжлива, бо вимагає зректися прагнень тілесної приємності та подібних речей. Але якщо ти дозволиш святості захопити тебе, свята душа матиме достатньо погорди до світу земних солодощів. Усе, що для цього потрібно, – це потурбуватися, щоб душа не висохла". І коли імператор Фрідріх Барбаросса, підтримуючи щонайменше трьох антипап проти Александра ІІІ, тодішнього легітимного папи, спровокував розкол у Церкві, то Гільдеґарда, отримавши натхнення у своїх видіннях, не вагаючись, нагадала йому, що навіть він, імператор, підлягає Божому суду. Без страху, подібно до кожного пророка, вона написала до імператора слова, сказані Богом: "Ти маєш покаятися за свої лихі й безбожні вчинки, що Мене зневажають. Послухай, о Імператоре, якщо тільки ти хочеш жити! Інакше Мій меч проб’є тебе!"
В останні роки свого життя Гільдеґарда, обдарована духовним авторитетом, здійснювала подорожі, попри свій немолодий вік та погані умови дороги, прагнучи говорити з Божим людом. Усі охоче слухали її, особливо коли вона говорила суворо, адже її вважали посланницею Бога. Але понад усе вона закликала чернечі спільноти та клір до життя у відповідності до свого покликання. Гільдеґарда в особливий спосіб чинила опір руху німецьких катарів, які закликали до радикальної реформи Церкви. Слово"катари" буквально означає "чисті". Але Гільдеґарда гостро висловлювалася про те, що вони неправильно розуміють істинну природу Церкви. Вона нагадувала їм, що справжнє оновлення церковної спільноти пов’язане зі щирим духом покути та вимогливим процесом навернення, а не зі зміною структур. Ми не повинні ніколи забувати цього послання з глибини століть.

Бенедикт XVI

Ватикан, 1-8 вересня 2010 р.

(Скорочений переклад "КВ")




"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/



Немає коментарів:

Дописати коментар