Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 21 січня 2013 р.

ТРОЇЦЬКА ОБИТЕЛЬ


 290 років тому при церкві Пресвятої Трійці в Кам’янці-Подільському був заснований монастир, що його прийняли монахи-василіяни. Як і колись, сьогодні монастирський комплекс на Троїцькій площі відкриває Старе Місто, наймальовничішу частину Кам’янця, чий літопис складається з кожного камінчика його святинь.




За свою історію, яка налічує далеко не одне століття, церква Пресвятої Трійці встигла змінити кількох "власників". Історики досі сперечаються про те, коли виник цей храм: одні вважають його ледь не найстаршим у Кам’янці та на цілому Поділлі й відносять до часів заснування міста (ХІІІ-ХІV ст., епоха Галицько-Волинського князівства), а інші не хочуть чути жодної дати, окрім 1582 р. Саме тоді, 430 років тому, овдовіла одна міщанка з чудернацьким для нас сьогодні іменем Габка Табкова. Вона передала свою садибу у власність кафедральної церкви Святої Нероздільної Трійці Львівської православної єпархії, що було офіційно засвідчено – так з’явилася перша письмова згадка про цю святиню. Тоді Кам’янець-Подільський був центром Подільського воєводства у складі Речі Посполитої.
1672 року місто захопили турки. Троїцьку церкву вони чомусь обрали собі за мечеть, що підтверджує тогочасний план міста. 1699 року Кам’янець повернувся до складу Польщі в жалюгідному стані. Якщо від 1390 до 1570 р. населення зросло більше ніж удвічі (з 2 до 4,5 тисяч людей), а 1630 року налічувало вже 12 тисяч, то по 27 роках турецької неволі тут лишилося 1400 мешканців. Понівечену та сплюндровану церкву почали відбудовувати, почавши з розібрання десятиметрового мінарету.
Настав 1700 рік. Саме тоді Львівський єпископ Йосиф Шумлянський прийняв Берестейську унію, тим самим – католицьку віру. Тоді церква Святої Нероздільної Трійці відповідно перейшла до уніатів, сучасних греко-католиків. Тут варто зазначити, що визначення "уніати" штучно отримало негативний відтінок на слов’янських землях; воно означає православних, які через унію (як правило, йдеться про Берестейську або Ужгородську) возз’єдналися зі Вселенською Церквою.
Після приходу василіян до Кам’янця при Троїцькій церкві виник цілий монастирський комплекс – разом із богословською школою для кандидатів у монастир та братством Пресвятої Трійці. Але 1795 року, коли Кам’янець-Подільський опинився в Російській імперії, усе це передали православним. Василіяни мусили перебратися на Галичину та до Почаївської лаври… Так тривало до початку ХХ сторіччя. Горезвісного 1933 року за наказом радянського уряду церкву зачинили, а два роки потому – підірвали, до фундаментів розібравши залишки.
Воскресіння святині почалося 1995 року, коли до Кам’янця повернулися василіяни. Для відбудови знадобилося 15 років важкої праці. Освячення відбудованого храму Пресвятої Трійці відбулося 10 липня 2010 р. Тоді ж біля церкви був освячений фонтан, а за два роки до цього при Святотроїцькій церкві було освячено каплицю та мозаїку, де мальовничо зображені Пресвята Богородиця й архангели Гавриїл та Михаїл.

Вероніка ЧУМАЧЕНКО

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар