Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 18 січня 2013 р.

ВРЯТОВАНИЙ ІЗ "ТИТАНІКА"


Минулого року виповнилося сто років із дня найвідомішої катастрофи ХХ століття – загибелі трансатлантичного лайнера "Титанік". У ніч з 14 на 15 квітня 1912 р. на палубі "Титаніка" перебувало понад 2200 осіб. Вижило не більше 700. До групи врятованих належав і Френсис Броун, молодий семінарист-єзуїт, котрий отримав білет на корабель у подарунок від свого дядька.



Якось 1985 року отець Едвард O’Донел SJ, порядкуючи в комірчині Дому Єзуїтів в Ірландській Провінції, знайшов дуже велику скриню, у якій зберігалася колекція старих альбомів з негативами, світлини та рідкісний фотоальбом з рейсу "Титаніка".



Усі ці фотографії належали о.Френсису Броуну SJ, який помер 1960 р. та про якого тоді вже майже забули. Подальші дослідження показали, що цей священик здобув світову славу 1912 р., коли його фотографії з подорожі на "Титаніку" з Лондона до ірландського міста Коб були опубліковані в газетах майже всього світу. Тоді молодий 22-річний єзуїтський семінарист подорожував першим класом до берегів Ірландії. Квиток йому купив його родич Роберт Броун, єпископ ірландського міста Клойне.
Мати Френсиса Броуна померла, коли той був ще дитиною, а трохи згодом він втратив і батька. Опікуном йому став дядько, єпископ Роберт Броун. Після закінчення середньої школи Френсис вирішив стати єзуїтом. Перед початком новіціату дядько Роберт послав його подорожувати до Європи та купив хлопцеві фотоапарат, щоби той міг задокументувати свою подорож. Завдяки цьому подарунку з’ясувалося, що Френсис має естетичні здібності, і фотографія стала його пристрастю. Згодом Френсис став найвидатнішим фотографом Ірландії першої половини ХХ ст.
Єпископ мав ще один сюрприз для свого племінника – на початку 1912 р. він подарував Френсису квиток першого класу на найперший рейс "Титаніка". Вранці 12 квітня молодий єзуїт прибув до станції Ватерлоо в Лондоні, щоби розпочати свою подорож. Він одразу розпочав фотографувати, на перших кадрах – частина подорожі потягом, а наступні – життя на "Титаніку" в перші дні рейсу. Під час мандрівки молодий семінарист подружився з багатою американською родиною, яка запросила хлопця до Америки й запропонувала йому квиток на останню частину рейсу. Френсис одразу зателефонував до свого настоятеля і попрохав дозволу з’їздити до Америки. Прийшла дуже коротка відповідь: "Прошу залишити це судно! Настоятель". Ця телеграма стала знаком Божого Провидіння, залишивши Френсиса Броуна серед небагатьох вцілілих пасажирів лайнера. Виняткові негативи з рейсу залишилися німими свідками перших годин і днів цього трагічного рейсу. За декілька років Френсис уже мав набагато менше можливостей осягнути мистецтво фотографії. 1915 року він був висвячений на священика та став капеланом ірландської поліції, ставши найвідомішим капеланом відділу WW1. У наступні роки й аж до 1950 р. о.Френсис створив майже 42 тис. негативів, на яких було задокументовано життя мешканців Ірландії, а також Австралії, Англії та інших країн. Як згадував один із фотокритиків-фахівців, о.Френсис Броун був названий неперевершеним фотографом із непомильним оком". Протягом майже 20 років фотографії о.Броуна публікувалися та виставлялися по всьому світі. Нині його визнають за одного з найгеніальніших фотографів Ірландії першої половини ХХ століття, а також видатним фотографом світового масштабу.

Маріуш ВОЗНЯК ОР

ФОТО:

Отець Френсис Броун (з сайту http://fatherbrowne.com)

"Титанік" сходить зі стапелів доку. Фото з колекції о.Френсиса Броуна,


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар