Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

суботу, 5 січня 2013 р.

ЧИ ВСЕ НОВЕ Є НАСПРАВДІ НОВИМ?


Думаю, таке питання є цілком правомірним у контексті сьогоднішнього знайомства з одним із найяскравіших представників ІІ Ватиканського Собору – кардиналом Анрі де Любаком. Річ не в тім, що о. де Любак є новим гостем нашої рубрики "Обличчя Собору", а в тім, що він є представником французької школи нової теології, яка у своїх постулатах закликала вірян повернутися обличчям до засад християнства.




Анрі де Любак є не лише видатним теологом ХХ ст., автором багатьох богословських праць і уважним учителем. Важко переоцінити його внесок у підготовку ІІ Ватиканського Собору, а також участь у самій роботі цього поважного зібрання, як і діяльність у закритті Собору. Адже це була справа не одного дня, і багато речей потрібно було наперед продумати, передбачити наслідки, спробувати уникнути неминучих ускладнень, вважаючи на масштабність події і гостроту питань, що ставилися Собором.
Анрі-Марі-Жозеф-Сонньє де Любак народився 1896 р. у французькому містечку Камбре, а його дитинство і юність минули в Ліоні. У віці 17 років Анрі вступає в орден єзуїтів, із яким пов'язує все своє подальше життя. Тим часом розгортається І Світова війна, і юний монах іде на фронт. Після тяжкого поранення він проходив реабілітацію в Англії, де отримав ґрунтовну освіту в єзуїтських школах. Вивчав літературу, історію, філософію, теологію. Інтерес до різних галузей гуманітарної думки він проніс крізь усе життя, що знайшло своє відображення в його пізніших теологічних працях.
1927 р. Анрі де Любак був рукоположений у священики, а наступного року отримав ступінь доктора теології у Папському Григоріанському університеті в Римі. 1929 р. року він повертається в рідний Ліон, де починає викладати на теологічному факультеті. Спочатку викладає фундаментальну теологію, а згодом створює та очолює кафедру історії релігії.
У сорокові роки ХХ ст. на теренах Франції формується напрямок так званої "нової теології", яскравим представником якого став о. де Любак. Нові теологи закликали повернутися до першоджерел християнства. Загалом кажучи, тоді були закладені передумови до скликання ІІ Ватиканського Собору, усвідомлення його необхідності.
Проте до усвідомлення цього дійшли не відразу. І Анрі де Любак, і його однодумці спочатку не були сприйняті й зазнали тяжких часів. Так 1950 р. керівництво ордену за вказівкою Папи Римського усунуло де Любака від викладацької діяльності. Перерва у викладанні спонукала теолога до поглиблення знань про основи теології, біблійну екзегетику, еклезіологію. Також він вивчав феномени атеїзму і буддизму. Згодом, під час роботи ІІ Ватиканського Собору, ці знання допомогли Анрі де Любаку знайти відповідні формулювання для підготовки головних документів Собору. До речі, його становище в ордені й Церкві поступово поліпшується, і вже 1959 р. йому повернули право викладати та обрали членом Католицького інституту в Парижі. Папа Йоан ХХІІІ увів його в Комісію з підготовки ІІ Ватиканського Собору. Під час роботи Собору він бере участь у всіх його засіданнях на правах експерта-консультанта. Історики Собору відзначають його активну участь у вироблені позиції Церкви щодо екуменізму, співпраці з нехристиянськими Церквами, щодо буддизму, юдаїзму й атеїзму. Досвід "новотеологічних" дискусій попередніх років став йому в пригоді.
Від 1969 по 1974 рр. Анрі де Любак працює також як консультант у міжнародній теологічній комісії. Його діяльність, направлену на віднайдення порозуміння між християнами, а також вірними інших Церков, високо поціновував папа Йоан Павло ІІ і 1983 р. підніс його до кардинальської гідності.
4 вересня 1991 р. серце Анрі де Любака перестало битися. До останніх років життя він був активним теологом та громадським діячем. Залишив по собі чимало праць, які мають велике значення не лише для католицької теології чи справ Церкви, а й загальногуманітарну цінність. Анрі де Любак був мислителем насправді планетарного значення. Своїми працями він нагадав людству, що варто не лише дивитися вперед, а й озиратися назад, уважно вивчаючи те, з чого все почалося. Спочатку було Слово...

Тетяна ДЗЯДЕВИЧ

ФОТО:
Анрі де Любак – один з найвизначніших теологів ХХ століття


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар