Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 29 січня 2013 р.

ПРЕСВЯТА ТРІЙЦЯ.


Андрій Рубльов. I чверть XV ст.
Третьяковська галерея, Москва



Ікона "Трійця" – найвище досягнення російського середньовічного мистецтва. Цю ікону порівнюють із кращими зразками італійського живопису – творами Джотто, Дуччо, П’єро делла Франческо.
Сюжет ікони (її перша назва – "Старозавітна Трійця" або "Гостинність Авраама") пов’язаний із біблійною історією про візит до Авраама трьох ангелів, які звістили йому народження первородного сина (див. Бут 18, 1-15). Іконографічний канон, якому слідує Рубльов, відповідає концепції Отців Церкви, які вбачали в цих ангелах символіку Пресвятої Трійці. Рубльов відкидає дрібні деталі біблійного сюжету, залишає поза увагою навіть Авраама і Сару. Пише лише Трьох Ангелів при столі…
Припускають, що Ангел посередині символізує Ісуса Христа. На це вказує дерево за Його плечима (символ Хреста), а також рука, спрямована до чаші (символ Євхаристії). Ангел ліворуч символізує Бога-Отця, за ним – дім (Церква). З правого боку – Ангел, який символізує Святого Духа: над Ним скеляста гора (натяк на скелю, з якої забила вода в пустелі, або на гору як символ духовного зростання у Святому Дусі).
Крила Ангелів на іконі поєднані. Фігури ледь нахилені одна до одної. Долоні провадять наш погляд з однієї фігури до іншої. Усе це створює коло – композиційну основу ікони, форму, яка передає єдність Осіб Пресвятої Трійці. У центрі кола – чаша, прообраз Хресної Жертви і Євхаристії.
Перед нами – позачасова мовчазна розмова трьох Осіб Пресвятої Трійці, Триєдиний Бог, Який приходив до людини "під час денної спеки"(Бут 18, 1).


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар