Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 22 січня 2013 р.

ІНТЕРВ’Ю З НЕБА

Святий Августин  (354-430) – єпископ Гіппонський, Отець Церкви, якого вшановують як католики, так і православні. Обидві традиції використовують трактати, проповіді святого. Більше того, і католики, і православні дослухаються до його відповідей на складні питання щодо християнського життя. Він немовби символізує собою справжню соборність Церкви. Пропонуємо вам витяги з текстів того, хто вже перебуває у вічності. Так би мовити – інтерв’ю з неба.



Як саме релігійне життя стосується спільного щастя людей?


Долаючи великі хвилі океану, щоб дістатися спокійних вод, у яких можна кинути якір, кораблі запливають у порт. Але якщо порт відкритий, то сильний вітер може дістати причалу й почати кидати один корабель об інший, так довго, аж поки не розтрощить їх.
Щоб оминути галас черні та життєві хвилі, щоб увійти в тишу спокійного життя, вільного від великого тлуму, деякі можуть схоронитися за мурами монастиря. Там є радість, наповнення духовною насолодою та істинним задоволенням – настільки, наскільки монахи люблять один одного. Настоятель такої спільноти має бути розсудливий, щоби не впустити на поріг спільноти нікого злого. Однак є люди, які прийняли зобов’язання провадити святе життя в релігійній спільноті, але розбивають її мир самолюбною поведінкою.
Чи існує місце, що дає певність життя в мирі та спокої? Немає його на цьому світі. Абсолютний мир для нас є досяжний тільки після того, як ми переступимо поріг неба і його брами замкнуться за смертними. А ми зрадіємо великою радістю і будемо переповнені духовними насолодами та славою.

Як ми можемо любити ворогів?

Припустимо, що тесля, йдучи лісом, помітив зрубану необтесану колоду, що лежить на землі. Майстрові з першого ж погляду припав до душі цей шматок дерева – не через те, що він лежить поперед дороги, а тому, що добре обтесана деревина стане частиною будівлі. Тому, коли зустрічаєш ворога, який тебе зневажає, ось спосіб його одразу полюбити: не з огляду на почуті у свій бік звинувачення, а лише завдяки пам’яті про те, що смиренна молитва може перемінити того, хто є злостивий, на твого приятеля. Люби ворога не як того, хто до тебе вороже наставлений, а як майбутнього друга.

Кому ми маємо дарувати  любов у першу чергу?

Медсестра, яка опікується хворими дітьми,  любить слабших, бо вони потребують більше допомоги, ніж сильніші діти. Подібним чином, перш ніж заопікуватися усіма тими, які спроможні зарадити собі самі, ми маємо більше любити тих, кому підтримка потрібніша.

Як можна описати мир, обіцяний нам у небі?

В Ісусі Христі, який увесь є без гріха, немає жодної незгоди із самим собою, тоді як ми у житті на цьому світі, аби мати мир, мусимо просити: "відпусти нам наші провини" (пор. Мт 6, 12). Звісно, якийсь різновид миру ми маємо – тією мірою, якою насолоджуємося Божим законом у нашій внутрішній людині; от тільки цей мир неповний, бо ми бачимо у своєму тілі інший закон, що виступає проти внутрішньої (духовної) людини (пор. Рим 7, 22-23). Тому в цьому світі ми можемо говорити про два аспекти миру, що його переживаємо за посередництвом Христа, який сам є Миром. По-перше, ми маємо в собі мир настільки, наскільки живемо в підпорядкуванні Божій волі. Цей мир не абсолютний, бо ми переживаємо в собі змагання, що виникають від зіткнення між нашою нижчою та вищою природою. По-друге, ми маємо досвід миру в стосунках з іншими, якщо між нами є взаємна любов. І знову ж таки, цей мир також не є повний, бо ми не маємо абсолютного бачення думок та духовного стану іншої людини. У небі наш мир буде повний, бо не буде в нас внутрішнього розладу, і ми пізнаємо таємні думки наших ближніх.

Підготувала Ірина Островська


ФОТО:
Святий Августин  (354-430) – єпископ Гіппонський


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар