Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 30 січня 2013 р.

PORTA FIDEI – ДВЕРІ ВІРИ


З Апостольського листа (у формі motu proprio) Святішого Отця Бенедикта XVI – про проголошення Року Віри



"Двері віри" (пор. Діян 14, 27) завжди відчинені для нас. Вони ведуть до життя у сопричасті з Богом і дозволяють увійти до Його Церкви. Цей поріг можна переступити, коли проголошується Слово Боже й серце перебуває у переображувальній благодаті. Увійти в ці двері – це вирушити в дорогу, що триває ціле життя.
Від початку мого служіння як Наступника Петра я пам’ятав про потребу наново відкрити для себе шлях віри, аби виразніше показати радість і відновити захоплення, що народжуються від зустрічі з Христом. У проповіді під час Святої Меси на початку мого понтифікату я сказав: "Церква загалом і всі її пастирі мають, як Христос, рушити в дорогу і вести за собою людей – із пустелі до місця життя, до дружби з Сином Божим, який дає нам життя, повноту життя". Часто стається так, що християни більше заклопотані соціальними, культурними та політичними обов’язками, вважаючи, що віра весь час залишається очевидною передумовою життя суспільства. Проте ця концепція не лише перестала бути очевидною, а й взагалі не раз заперечувалась. Якщо в минулому ще можливо було зауважити існування однорідного культурного матеріалу, загалом прийнятного стосовно суті віри та цінностей, натхнених нею, то сьогодні це вже не є актуальним для більшої частини суспільства через глибоку кризу віри, яка вразила багатьох людей.
Ми не можемо дозволити, аби сіль звітріла й припинила бути солоною, а світло було поставлене під посудину (пор. Мт 5, 13-16). Навіть сучасна людина може відчути потребу зупинитися, немов та самарянка біля криниці, щоби послухати Ісуса.
У світлі всього цього я вирішив проголосити Рік Віри. Він розпочнеться 11 жовтня 2012 р., у п’ятдесяту річницю відкриття ІІ Ватиканського Собору, і завершиться урочистістю Господа нашого Ісуса Христа Царя Всесвіту, 24 листопада 2013 р. Між іншим, 11 жовтня 2012 р. виповнюється 20 років із дня публікації Катехизму Католицької Церкви, текст якого був оприлюднений моїм попередником, блаженним папою Йоаном Павлом II, для того щоб показати всім віруючим силу і красу віри. Про цей документ, справжній плід ІІ Ватиканського Собору, просив Надзвичайний Синод єпископів 1985 р. – як про інструмент на службі катехизації, і його було створено у співпраці всіх єпископів Католицької Церкви. Саме на жовтень 2012 р. я скликав Генеральну асамблею Синоду єпископів, тема якої звучить так: "Нова євангелізація для передачі християнської віри". Це стане доброю нагодою немовби "занурити" всі церковні спільноти в період особливих роздумів про потребу наново відкрити для себе віру. Це не вперше, коли Церква закликає відзначати рік віри. Мій попередник, преподобний Слуга Божий Павло VI, проголосив такий Рік Віри 1967 р., у пам’ять мученицької смерті апостолів Петра і Павла та на спомин дев’ятнадцяти століть із дня їхнього найвищого свідчення. Він вважав це урочистим моментом, щоб уся Церква слала "справжнє і щире визнання цієї віри". Він також побажав, щоб це було визнано "і особисто, і спільнотами – вільно й свідомо, внутрішньо і зовнішньо, покірно й щиро". Він вважав, що в такий спосіб уся Церква може наново здійснити "точне усвідомлення своєї віри, щоб оживити її, очистити, підтвердити і визнати". […]
У певному сенсі мій преподобний попередник вбачав у Році Віри "наслідок і виклик пособорного періоду", добре усвідомлюючи серйозні труднощі тих часів, пов’язані з правильною інтерпретацією віри. Я вважав, що оскільки початок Року Віри збігається з 50-річчям відкриття ІІ Ватиканського Собору, то ми матимемо слушну нагоду зрозуміти тексти, що їх залишили отці Собору. […] Я хочу також рішуче підтвердити те, що сказав про Собор через кілька місяців після обрання мене наступником кафедри святого Петра: "Якщо ми читаємо і приймаємо [Собор] у світлі правильної герменевтики, він може бути – і чимдалі більше ставатиме – великою силою, що завжди служитиме необхідному оновленню Церкви" […].

Бенедикт XVI

Ватикан, 11 жовтня 2011 р.


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар