Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 9 січня 2013 р.

ДЕСЬ У ВЕЛИКОМУ ГАЛИЧІ НАД ДНІСТРОМ…


Уявіть собі мандрівку в давнину. Монголо-татари вчергове знекровили середньовічний Київ "многим-множеством сили своєї", як пишеться в Руському літописі… Потому пішли на захід – Галицько-Волинська земля також була понівечена загарбниками. Узятий був серед інших міст і давній Галич. Але Данило Галицький не здався – і відродив свої землі.




Сталося так, що саме Галич на досить довгий час – аж до ХІV ст. – мусив стати символом руської державності, знаком поступового відродження України-Руси. Хтозна, звідки місцеві мешканці мали стільки мужності й витримки в той непростий час. Можливо, отримали її у спадок від давніх слов’янських племен, які жили на цих землях – уличів, тиверців, білих хорватів… Адже Галич колись був одним із найбільших міст давнього світу.
Місто короля Данила, колиска сучасної Галичини… За свідченнями істориків, Галич був могутнім осередком української державності. Сучасне місто Галич на Франківщині – це ще не весь давній Галич. Він починався від сучасного с. Крилос, де нині перебуває всеукраїнська святиня – ікона Матері Божої Галицької. Тут на фундаменті Успенської церкви ХІ ст. споруджено невелику ошатну каплицю – пам’ятку духовного коріння русинів-українців. Неподалік від Крилоса – с. Шевченкове. Тут стоїть старовинний храм, що зберігся з ХІІ ст. Свого часу його врятувала від занепаду католицька спільнота латинського обряду, потім – брати-францисканці (конвентуальні), які й донині вважають храм св. Пантелеймона (відомого також як церква св. Станіслава) першим монастирем на теренах сучасної України. Сьогодні святиня перебуває у власності греко-католицької спільноти.
Місцеві чудеса вражають: Старогалицька гора з овіяним легендами Золотим Током – символом могутності Галицького князівства; краєвиди, від яких голова йде обертом, якщо вилізти на Галицький замок; святині (серед них і "нова" Успенська церква, частково вибудувана з блоків "старої", і кармелітський монастир)… Мандруючи сюди (бодай подумки!), мені хочеться вірити, що нащадки русичів знову зможуть воскресити свою тисячолітню могутність, якою просякнуті галицькі мури.

Вероніка ЧУМАЧЕНКО

Історичні відомості спираються на матеріали Олександра Береговського, наукового керівника Національного заповідника "Давній Галич"

ФОТО

Церква Успіння Богородиці в Крилосі (1584-1586 рр.)


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар