Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 5 квітня 2013 р.

МАНДРІВКА З ВОСКРЕСЛИМ



Церков та храмів Воскресіння Христового в Україні не так уже й багато. Але, коли маєте бажання, все одно можна скласти гарний святковий маршрут саме для великоднього часу, навідавши (бодай подумки) хоча б деякі з них.



Звичайно, найбільш відомий (і, напевно, наймолодший) в Україні храм Воскресіння – патріарший собор Воскресіння Христового в Києві, масштабне будівництво якого триває нині на лівому березі Дніпра. Іноді приходить думка, що назва собору не випадкова: певною мірою вона знаменує також і воскресіння Української Греко-Католицької Церкви після болісного часу підпілля.
Щоби сталося це воскресіння, багато вірних десятиліттями зберігали свою віру, традиції, звичаї – і на цьому місці наша мандрівка експресом "Київ-Львів" переносить нас до храму Воскресіння Христового на львівській вулиці Городоцькій. Зі Львова можна поїхати Львівщиною трохи далі, у Жидачів – тут ви знайдете славетну церкву Воскресіння, коріння якої сягає кінця XVII – початку XVIII ст. Іконостас цієї церкви рівно 100 років тому 19 травня освятив Слуга Божий митрополит Андрей Шептицький.
Із Жидачева вже порівняно недалеко до Івано-Франківська – давнього славетного Станіславова. Тут ім’я Воскресіння Христового носить сам кафедральний собор.
Навідавши в Івано-Франківській обл. Коломию, можна побачити дивовижний Коломийський музей "Писанка". Як стверджує офіційна інформація про музей, "Писанка" – єдина у світі культурна установа, збудована у вересні 2000 року спеціально для збереження й експонування творів писанкового розпису – писанок. Споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця стала візитівкою Коломиї і приваблює відвідувачів із різних країн. Концепцію експозиції музею розробила директорка Я.Ткачук, а втілили в життя коломийські художники В.Андрушко та М.Ясінський. Музей володіє колекцією понад 6000 писанок, представлених із більшості областей України (Тернопільської, Львівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської), а також із Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції та Індії.
Напевно, час у музеї мине швидко, і буде нагода трохи оглянути міські околиці. Тоді обов’язково завітайте до села Воскресинці та спитайте в місцевих мешканців, чи правильно на карті записана назва їхнього рідного куточка? Насправді село до прибуття радянських "визволителів" називалося Воскресінці – тобто "Воскрес ІНЦІ". ІНЦІ – абревіатура з хреста Христового: "Ісус Назарянин Цар Іудейський". Легенда каже, що давним-давно це село разом із церквою спалили татари, лишився тільки один самотній дерев’яний хрест. А потім місцина почала відроджуватися – воскресла. Відбудували і дім Божий, при храмі виник монастир, на якому був напис: "Воскрес ІНЦІ". Історія зберегла мало підтверджень цим подіям – але хтозна, можливо, місцеві мешканці розкажуть вам зовсім іншу, набагато цікавішу історію? Пасхальна мандрівка вже кличе, тож гайда в дорогу!

Софія СЕРЕДНЯНСЬКА

ФОТО:
Ікона Воскресіння Христового


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар