Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

пʼятницю, 5 квітня 2013 р.

CУЧАСНА КОПТСЬКА ІКОНА "ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВЕ"



"Нехай ніхто не нарікає на вбогість, бо царювання вселюдне настало. Нехай ніхто не засмучується гріхами, бо прощення з гробу всім засяяло. Нехай ніхто не боїться смерті, бо смерть Спасителя нас визволила; знищив її Той, кого вона тримала". Св.Йоан Золотоустий



Коптську традицію іконопису започаткували перші християни Єгипту. Сучасна неокоптська школа зберігає вірність стилю: ікони написано немов дитячою рукою. Впевнені лінії, своєрідна наївність зображень, невідповідні пропорції – це живе нагадування Господньої заповіді: "Будьте як діти", - становить, напевно, найбільшу цінність коптської ікони, яка в простий спосіб передає правду про святі події. Лики на коптських іконах завжди світлі, навіть у мучеників…
Сюжет цієї коптської ікони міцно вкорінений у візантійській традиції як Anastasis (з грецької – воскресіння), інша назва – "Зішестя до аду". Ісус зійшов до місця, де перебували вірні Старого Завіту, щоби звільнити звідти праотців людського роду – Адама та Єву, а також усіх прадавніх праведників.
Іконографія Воскресіння показує: Христос – як Воскреслий, так і Той, Хто воскрешає. Слово "пасха" з давньоєврейської означає "перехід, стрімке визволення". І Воскресіння Христове – Пасха Нового Завіту – це і є перехід. Перехід із аду до раю, із рабства гріха до благодаті, "щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, і ми теж жили новим життям" (див. Рим 6).


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар