Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

четвер, 14 лютого 2013 р.

МЕСА СВЯТОГО ПАПИ ГРИГОРІЯ ВЕЛИКОГО Альбрехт Дюрер. Мідьорит. 1511 р.


"Не було в ньому ні виду, ні краси… ні вигляду принадного не було в ньому. Зневажений, останній між людьми, чоловік болів (лат. Vir dolorum), що зазнав недуги, і ми його нізащо мали. Та він наші недуги взяв на себе…" (пор. Іс 53, 1-5).



"Муж скорботний " (згідно зі старозавітнім пророцтвом про Месію) – західний іконографічний тип зображення Христа, Який страждає за гріхи людства: у терновому вінку, зі слідами бичування, з видимими ранами, в оточенні знарядь Страстей. Вважають, що цей тип сформувався під впливом привезеної до Рима в ХІІІ ст. візантійської мозаїчної ікони типу "Христос у гробі".
За часів пізнього Середньовіччя виникла легенда, що під час Святої Меси, яку відправляв папа Григорій Великий (роки папства 590-604), хтось із присутніх виявив сумнів щодо того, чи в Пресвятих Дарах справді присутні Кров і Тіло Христові. У відповідь на гарячу молитву папи про знак для переконання маловірів на вівтарі, немов повстаючи з гробу, з’явився сам Христос із ранами та знаряддями Страстей (образ Vir dolorum). Широко розповсюджуваний художній варіант легенди, ймовірно, мав на меті допомогти зрозуміти Таїнство Переєстествлення. А чи не існує зв’язку поміж легендою та літургійною реформою, що її здійснив Григорій Великий?
Цікаво, що, впорядковуючи латинську Месу, він використав елементи візантійського обряду, а саме: за східним зразком склав чин Літургії Передосвячених Дарів. Він писав: "Якщо щось добре має Константинопольська чи інша Церква, я готовий бути подібним у доброму й до тих, хто менші за мене… Адже немудрий є той, хто, вважаючи себе за першого, не вчиться доброго, що його бачить в інших".



"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар