Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 11 лютого 2013 р.

СВІТЛО МУДРОГО МІСТА


Деякі міста випромінюють тепло, спокій, світло. Приваблює не яскраве сяйво неонових вогнів, реклам і суєта суєт, а саме врівноважене світло і, якщо хочете, мудрість. У мене такі міста асоціюються із Півднем, де ніхто нікуди не спішить, не метушиться, де віє вічністю, де усвідомлюєш різницю між скороминущим і вічним. Місто на честь Мудрості… Що можна ще додати?




Було би надгіперболою сказати, що в Софії все дихає історією – це живе місто, яке зовсім не претендує на статус міста-музею. Заснована у XVII ст. до Р.Х. фракійським племенем сердів, Софія, у ті часи Сердика, пам'ятає розквіт і занепад Римської імперії, давнє Болгарське царство і входження до Візантійської держави, турків-османів і росіян-визволителів, ІІ світову війну і часи соціалізму. Європейський Союз – сучасна частина шляху древньої Софії, і куди він приведе – то покаже час.
Мені Софія чимось нагадує Київ – і не лише тим, що в нас, як і в них, є візантійський храм св.Софії з древніми фресками і Орантою, і не тому, що в Софії, як і в Києві, є знаки всіх попередніх епох, але немає цілісності ансамблю, – а радше тим, що в Софії, як і в Києві, при зовнішньо задекларованій православності (що цілком природно, і ніхто не сумнівається в приналежності Софії до візантійської традиції) маємо мирне співіснування і православних, і католиків, і мусульман, попри різноманітне минуле… 



До речі, у Болгарії є Болгарська Греко-Католицька Церква з екзархатом у Софії. Греко-католики в Болгарії з’явилися порівняно нещодавно – 1861 року, у результаті боротьби болгарських патріотів за незалежність від тотального контролю Константинополя. 8 квітня 1861 р. папа Пій ІХ проголосив архімандрита Йосифа Сокольського єпископом і призначив главою Греко-Католицької Церкви Болгарії. Потім єпископ мав майже детективне життя і за загадкових обставин опинився в Києві, у Києво-Печерській лаврі, але це вже інша історія…




Нині серед болгар є 15 тис. греко-католиків: у Болгарії 7 тис., а решта розпорошені по світу – Македонія, Греція, Туреччина, дуже маленькі спільноти – в США і деяких країнах Західної Європи.
Болгарська кухня, як і болгарська історія, увібрала в себе різні впливи, тепло і сонце Півдня. Сьогодні пропонуємо типово болгарську страву. Це баніца, яка вимагає часу, доброго настрою і любові.

Тетяна ДЗЯДЕВИЧ



"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар