Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 26 лютого 2013 р.

КАНІКУЛИ З БОГОМ


Незабаром – весняна перерва в навчанні, тож "КВ" пропонує цікаву ідею "Канікул із Богом" на прикладі табору, що відбувся цього року на мальовничій Вінниччині. Ці дні дали дітям змогу оновити та укріпити свою віру, а дорослим – нагоду об’єднати зусилля, аби спільно зробити справді добру справу. Цей матеріал особливо зацікавить тих, хто організує дитячий відпочинок: "Оаза" є прикладом поєднання катехизації та розважальної програми, відпочинку паралельно з духовним зростанням.




Для маленьких парафіян храму св. Миколая в Чернівцях на Вінниччині кожні канікули є ще й дуже змістовними, адже це християнський дитячий відпочинок. Як розповідає настоятель, о. Антоній Андрущишин МІС, восени, навесні та влітку діти подорожують, здійснюють паломництва до храмів, знаходять нових друзів, моляться, вивчають Святе Письмо, співають духовних пісень. Так здійснюється безперервність виховання, укріплюються і духовне, і фізичне здоров’я діток.
Цього літа відпочинок розпочався 14 червня в таборі "Оаза". Він став можливим завдяки співпраці людей із різних куточків України: священиків, сестер та мирян. Отже, співорганізаторами стали отець-паулін Лаврентій Ян Жезіцький OSPPE (настоятель парафії Божого Тіла в Ружині на Житомирщині), с. Валентина Петровська OSU (смт Чернівці), вихователі с. Аквілла OSU (Київ), с. Людмила Бойко (Згромадження Сестер Слуг Ісуса, Житомир), Оксана Пеньківська (Ружин), Галина Мігаль (Городок-Подільський). Допомагали їм студентки – Вікторія Калюжна, Зінаїда Бабчинська (Калинівка), Людмила Ольшевська (Вишневе), а також місцеві вихователі Юрій і Світлана Кирилюк.



Спільні зусилля подарували чудові дні понад 60 дітям із Чернівців, Сокола, а також із Києва, Ружина, Зарудинців, Житомира, Андрушівки. Усі діти були об’єднані в різновікові загони, які різнилися за кольоровими стрічечками на грудях. Гості проживали в місцевих сім’ях.
На кожен день для дітей було продумано окремий план. Щодня – Свята Літургія. Потому діти виконували різні ігрові завдання, брали участь у конкурсах, співали духовних пісень. По обіді – відпочинок, купання, праця в групах, майстер-класи з вишивки, малювання, витинання… Спільними зусиллями малеча виготовляла сувеніри для місцевих священиків, куховарок і для сімей, де проживали. Наступна частина дня – катехитична. У цей час діти разом із катехитами читали Святе Письмо, вчилися його розуміти, а також розглядали істини віри. Опісля – полуденок, ігри та розваги.
14 і 15 червня діти здійснили паломництво до Сокільського храму на відпуст (храмове свято) Найсвятішого Серця Ісуса. Катехитичними темами цих днів були: "Господь – мій Добрий Пастир" та "Найсвятіше Серце Ісуса". Дітей навчали, яким важливим є кожне добре слово, сказане людині. Також розглядалося непросте питання: "Що означає – йти до храму з вірою?" У день свята Непорочного Серця Марії діти організованою ходою рушили до Павлівських ставків. Тут на Святій Месі йшлося про те, як дванадцятирічний Ісус загубився у храмі, як непокоїлося про Нього Материнське Серце Богородиці. Діти почули науку про те, що всі наші дії мають бути згідні з волею Небесного Отця.
Наступного дня, у неділю, була Свята Меса у храмі св. Миколая. Варто зауважити, що Літургію готували маленькі парафіяни з Чернівців, які нещодавно вперше приступили до Святого Причастя. Дітям розповідали про зерна, які проростають на доброму ґрунті: "Такими мають бути наші душі, щоби проростали в них Божі слова. Такими зернятами є також діти, з яких виростуть гарні християни". Біля каплиці Матері Божої Неустанної Допомоги на Хринівці відбулася виставка дитячих робіт і концерт "Оаза має талант".
У понеділок діти відпочивали у Вилянській стінці. Темою проповіді під час Святої Меси було свято Відвідин св. Єлизавети Божою Матір’ю. Під час Літургії отець Лаврентій пояснював суть відмови від помсти. Діти молилися про благодать для Церкви, за Святішого Отця, священиків, монахинь, за свою державу і політиків, за померлих, за всіх людей і за себе, щоби могли прославляти Господа не лише молитвою, а й щоденною працею і допомогою ближньому. Вони приносили дари під час Служби: квіти, свічу, воду, вино, чашу, гостію. З особливим благоговінням приступили вони до Святого Причастя. Дарували одне одному мир, обмінюючись дружніми потисками рук. Служба Божа закінчилася благословенням. Відбулася вона на затишній галявині, просто неба, під гітарний супровід с. Аквілли. Після Служби, обіду на природі (так він відбувався щодня) і відпочинку діти влаштували справжній концерт під акомпанемент о. Лаврентія, який грав на акордеоні.
19 червня темою Літургії стало Різдво Христове, хоча це було трохи незвично для літньої пори. Під час катехитичної частини діти разом зі своїми вихователями розмірковували над любов’ю до ворогів. Наступного дня діти відвідали с. Лозове. Місцеві мешканці радо прийняли маленьких паломників, чудово організувавши як Службу Божу, так і обід та концерт-дискотеку. Катехитична тема дня – "Жертвування Ісуса в Єрусалимському храмі" – поставила перед дітьми та дорослими питання жертвування Богу своєї волі.
У четвер у "Канікули з Богом" особливим чином втрутився Божий промисел: діти разом із катехитами та вихователями спільно молилися під час похорону Анатолія Тарнавського, дідуся Ярослава Тарнавського. Ярослав завжди їздив із діточками на оази, а тим разом мусив допомагати доглядати хворого дідуся. Пан Анатолій був людиною великої, справжньої віри, своє серце повністю віддавав Богу і Церкві, допомагав у віднові каплиці й храму в Чернівцях.
Під час Святої Меси, що відбулася ввечері, йшлося про тишу і пробачення у світлі Молитви Господньої "Отче наш". Катехитична частина мала тему "Зрілість дитини Божої". У п’ятницю, 22 червня, – "Скарби на землі й на небі". Сестри Ордену Святої Урсули (Римської Унії) зробили для дітей окрему зустріч про покликання до священства та монашества.



Світлана МЕЛЬНИК


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар