Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

четвер, 7 лютого 2013 р.

ЗАВДАТОК МАЙБУТНІХ БЛАГ


Саме так була підсумована відкрита богословська конференція "Другий Ватиканський Собор: Дари Духа – Таїна Церкви – Свідчення Людини", що відбулася у Львові 31 травня – 2 червня 2012 р. Упродовж трьох днів тривали живі богословські виступи, роздуми та дискусії; учасники торкнулися як "українського" виміру Собору, так і значення соборних документів у Церкві сьогодні. Знов і знов поставало питання: чи ми сьогодні насправді усвідомили і зреалізували спадок Vaticanum II?



Цей захід показав, що Церква – і Вселенська Церква загалом, і помісні Католицькі Церкви в Україні, як Латинська, так і Східні – сприймає рік 50-річчя Собору мірою сил відповідально. Відзначення першого соборного ювілею ознаменувало початок серії заходів, які допоможуть католикам України осмислити та зрозуміти Собор та те, як його рішення можуть допомогти в освяченні – як особистому, так і цілої країни та світу.
Зібрання відкривали майже всі католицькі першоієрархи України на чолі з Апостольським Нунцієм архієпископом Томасом Едвардом Ґалліксоном: архієпископ Львівський Митрополит Мечислав Мокшицький, владика Мукачівський Мілан Шашік та Блаженніший Любомир Гузар, який передав учасникам вітальне слово від Блаженнішого Святослава, глави й отця Української Греко-Католицької Церкви, який тоді перебував із душпастирським візитом за кордоном. Інавгураційну доповідь виголосив ще один Високопреосвященний учасник конференції – представник Святого Престолу архієпископ Циріл Васіль, секретар Конгрегації Східних Церков. Спеціально з цієї нагоди владика Циріл прибув до Українського Католицького Університету (тут відбувалося зібрання) з Ватикану.



Доповіді учасників торкалися різних аспектів ІІ Ватиканського Собору, як душпастирських, так і богословських. Ґрунтовно розглядався стан УГКЦ під час Собору. Адже саме Vaticanum II спонукав єпископів українсько-візантійської традиції з-за кордону виявити Церкві та світу відкриту рану Української Церкви, яка на той час була в підпіллі: митрополит Галицький та архієпископ Львівський Йосип Сліпий перебував на засланні вже 18-й рік (з перервами) і тяжко страждав у цей час. Дізнавшись про ситуацію, у справу втрутився блаженний Йоан ХХІІІ – і за порівняно короткий час сповідник віри був звільнений та прибув до Ватикану. Одним з українських владик, які взяли участь у Соборі, був Кир Андрій Сапеляк – нині єпископ-емерит, який уже в старшому віці приїхав до України з Аргентини, щоб служити тут вірним на Дніпропетровщині. Він і виголосив доповідь-свідчення, безцінне як з історичного погляду, так і з погляду сучасного трактування Собору.



На конференції було три секції: богословська, екуменічно-еклезіологічна та суспільно-історична. Богослови особливо застановлялися на тому, як реалізувати вчення Vaticanum II у тій реальності, у якій Церква живе сьогодні: світ змінився за 50 років, а його проблеми лише загострилися, як це показує час. На секції були порушені питання біблійного та догматичного характеру, які розкривали ситуацію сучасного богослов’я в Україні: ми потребуємо глибшого та ширшого аналізу соборних документів та стратегії реалізації їх у Церкві. Про це свідчить хоча б той факт, що учасники богословського сектору кінець кінцем дійшли непростого питання: чому в поколінні, яке формувалося вже після Собору, майже немає ані відомих блискучих богословів, ані рясних плодів святості, які промовисто свідчили б про Христа суспільству?
Підсумки проведення конференції виявилися доволі втішними: організаторам вдалося зібрати доповідачів з України, Росії, Словаччини та Польщі. До того ж прибули представники різних богословських шкіл, і не лише місцевих – зокрема, торонтської (Канада). Також у конференції взяли участь світські релігієзнавці. Підсумковий круглий стіл відкрив перспективи для українського богослов’я на кілька років уперед: ми маємо знову пізнати та переосмислити Собор. Адже післясоборна динамічна відкритість Церкви на проповідь – літургійну, катехитичну, євангелізаційну – в суспільних реаліях є не лише констатацією факту, а й закликом, скерованим до всіх нас і кожного зокрема. Відповімо ми на нього чи лише задекларуємо відповідь? Усе залежить знову ж таки від нас самих.

Ірина МАКСИМЕНКО

ФОТО
Владика Андрій Сапеляк. Фото – Студентська рада УКУ


Архієпископ Циріл Васіль. Фото Павла Огірка


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар