Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 4 лютого 2013 р.

БЕРДИЧІВСЬКА ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ


Ікона Богоматері Бердичівської є однією з найбільших католицьких святинь України. У її життєписі переплелися історії кількох країн і багато людських доль…



У XVI ст. з благословення папи Пія V було написано декілька копій знаменитого образу Богородиці з римської базиліки Sancta Maria Maior
(з лат. – Святої Марії Більшої), відомого як Salus Populi Romani (лат. "порятунок римського народу"). Одна з копій потрапляє на терени України. Київський воєвода Януш Тишкевич, син засновника Бердичева, 1630 р. передає реліквію кармелітському монастирю.

Згідно з декретом Бенедикта ХІV, ікону коронували 1756 р. Саме тоді народилася паломницька традиція приходити до Бердичева найближчої до 16 липня (дня коронації) неділі.

Минули століття. Ікону було втрачено: 1941 р. вона, ймовірно, загинула під час пожежі. Після десятиліть пошуків у 1990 році отці-кармеліти вирішують, що має постати нова ікона Матері Божої Бердичівської. Польська художниця Божена Муха-Совінська використала основу образа, спираючись на римський взірець. Вона відтворила образ у власній інтерпретації. Збережено загальну композицію ікони: Богородиця-Одигітрія; руки, як і на старій іконі, складені навхрест; благословляючий жест Дитяти-Спасителя; Святе Письмо в Його лівій руці. Додано зображення тла з обличчями крилатих ангелів; "всевидяче Око" – символічне зображення Всевидячого Божого ока, вписане у трикутник, символ Трійці; символіку Ордену Босих Кармелітів.
Богородиця повернулася до свого санктуарія, щоби знову й знову прихилялися до неї у своїх молитвах.


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар