Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 11 лютого 2013 р.

ПРО СЕНС СЬОГОДЕННЯ: Вселенська Церква очима Папи


Сучасний контекст зі всіма його перетвореннями та викликами ставить нові запитання, на які Церква має дати відповіді. Саме це окреслює подальші завдання Церкви в сучасності, саме над цими питаннями роздумував Бенедикт XVI у кількох промовах та проповідях у грудні минулого року.



Такі питання не можуть бути простими. Який сенс ми можемо надати сьогоднішнім дням? Який сенс, зокрема, ми можемо знайти в труднощах і стражданнях? Ці питання проходять через усю історію, ба навіть через серце кожного покоління і кожної людської істоти. І людина починає шукати відповіді, перш за все, у власному досвіді, але, на жаль, наш власний досвід, як зауважує Папа, є тільки "коротким та швидкоплинним".
Отже, Quaestio Fidei (лат. "питання віри") залишається пріоритетним пастирським викликом. Турботу душпастирів про свою паству Єпископ Рима, як і за всіх часів, вважає головним завданням: "Учні Христові покликані відродити як у собі, так і в інших тугу за Богом та радість жити і свідчити, починаючи з особистої відповіді на питання: чому я вірю?"
Дедалі більшому духовному занепаду у Європі Католицька Церква "старого світу" має протиставити "континентальну місію", щоб "християнська віра вростала глибше в серця людей і народів Латинської Америки як глибинна підстава живої зустрічі з Христом" (V Генеральна конференція єпископів Латинської Америки і Карибського басейну, Заключний документ, п. 13). Апостольські подорожі перед Великоднем до Мексики та Куби мають зміцнити переконання, що саме наш час є дорогоцінним часом для євангелізації.
У вагомій місії нової євангелізації опорою для Церкви може стати молодь. Саме формація і виховання нового покоління зможе змінити атеїстичне ставлення певної частини європейського суспільства. У своєму посланні на День миру Папа каже так: "Треба виховувати молодих людей до справедливості та миру, бо я переконаний, що їхній ентузіазм та ідеалізм можуть дати світові нову надію…" Церква звертається до молоді з надією, покладає на неї довіру і спонукає її прагнути істини: "Особливо молоде покоління, яке найбільше відчуває безлад, що супроводжує не лише нинішню економічну кризу, а й кризу ціннісну, має потребу наново спізнати в Ісусі Христі "ключ, центр і кінець усієї людської історії" (З Конституції ІІ Ватиканського Собору Gaudium et spes, 10).
Невипадково Папа пов’язує формування "нової" молоді саме з умовами справедливості і миру. Це – засаднича необхідність гідного людського існування, яке, своєю чергою, дає добре підґрунтя для нової євангелізації. Мир є завданням, що його слід виконувати – це відзначив Святіший Отець у посланні з нагоди Дня миру.
Нині, у Рік Віри і річницю II Ватиканського Собору, Папа разом з усією Церквою надалі аналізує: яких саме змін у Церкві потребуватимуть нові умови? Яким чином вони відбудуться? Якими є їхні шляхи і мета? Папа визнає, що до храмів ходить чимдалі менше вірних, вік практикуючих католиків стає дедалі старшим, скорочуються покликання та росте скептицизм і брак віри. Причина, на думку Понтифіка, полягає у кризі віри, яка повинна повернути свою життєздатність, стати глибоким досвідом і реальною силою завдяки зустрічі з Ісусом Христом. Без цього всі інші реформи в Церкві лишатимуться недієвими.
Отже, Церква за наших часів, як і понад 2000 років тому, ставить фундаментом християнської віри зустріч з особою Воскреслого Ісуса Христа, визнання, що віра є даром, який треба наново відкривати та засвідчувати. Церковною місією нашого часу, виходячи з висловлювань Папи, є розуміння того, як проголошувати Добру Звістку, як бути християнами в новому і живому образі."Бог є Спасителем, ми – лише ті, хто перебуває в небезпеці. Він – лікар, ми – хворі".
Це довірливе ставлення до Бога є першим кроком до порятунку, до виходу з лабіринту, у якому ми замикаємося через нашу гордість.
Невипадково Церква має на меті спричинитися до навернення до Господа Ісуса, щоб усі вірні були Його гідними й радісними свідками. Бо тільки
Ісус Христос є "остаточною відповіддю на питання про сенс життя і фундаментальні питання сьогодення…" (Апостольське повчання "Церква в Америці", лат. Ecclesia in America, п. 10).

Тетяна СКВОРЦОВА

Цит. за: проповідь, виголошена у день 200-ліття незалежності Латинської Америки та Карибів, 12 грудня 2011 р.; проповідь на вечірній подячній Службі 31 грудня 2011 р.; послання Святішого Отця Бенедикта XVI на XLV Всесвітній день миру 1 січня 2012 р.; Різдвяне звернення Папи Римського Бенедикта XVI до Римської курії.


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар