Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 19 лютого 2013 р.

ХТОСЬ, ХТО КЕРУЄ ВСІМ


"Вірую в єдиного Бога, Отця Вседержителя, Творця неба і землі…" Першочерговим предметом віри є те, що Бог є один. Запитаймо себе спочатку, що означає поняття "Бог"? Воно означає Когось, Хто править, керує всіма речами. Отже, у те, що Бог існує, вірить та людина, яка зауважує у світі лад та доцільність.




Натомість не вірить той, хто все приписує випадку. Але чи можливо знайти таку немудру людину, яка б не вірила в те, що речами, з яких складається природа, хтось керує, що вони є предметом чиєїсь опіки, що вони є навзаєм упорядковані, якщо підлягають правилам ладу та законові часу? Ми же бачимо з вами, що сонце, місяць і зірки – усе, що належить до природного світу, має свій окреслений біг, а це не було б можливо, якби ними керував тільки випадок. Тому якщо би знайшовся хтось такий, хто не вірив би в те, що Бог існує, то був би він безумним. Так, власне, ми читаємо у псалмі: "Каже безумний у своєму серці: "Нема Бога!" (Пс 14, 1).
… У те, що Бог керує світом, дехто насправді вірить, але не допускаючи й думки про те, що Він може втручатися в людські справи. Таке мислення ці люди пояснюють тим, що у світі є багато добрих людей, які страждають, і злих, яким живеться добре. На їхню думку, це свідчить про те, що не існує Божого Провидіння. Можна їм приписати слова з Книги Іова (22, 13-14): "Що Бог знає? Хіба він крізь чорну хмару судить? Хмари йому завіса, він не бачить; він небесним обрієм походжає".
Але так стверджувати є великою нерозумністю. Це виглядає так, якби хтось, не маючи жодного уявлення про лікування, а бачачи, що лікар одному пацієнту подає воду, а іншому вино, як того вимагає медична наука, утримувався б від лікування, гадаючи, що це відбувається випадково.
…Так само і стосовно Господа Бога. Бог досконало знає, що й кому потрібно, і тому, власне, Він на одного, хоч той і є добрим, посилає страждання, а іншого, попри те, що той є злою людиною, обдаровує успіхом. Тому, якщо хтось вважає, що це є наслідком випадку, такого можна вважати безумним, бо він не бере до уваги мотивів Божого діяння. Тому потрібно вірити міцно в те, що Господь Бог керує не лише матеріальними предметами, а також і людськими вчинками.
А якщо Бог усе бачить, навіть думки та приховані прагнення, то потрібно щоби люди у своїх думках та діях чинили добре, беручи до уваги слова з Послання до Євреїв (4, 13): "Все оголене і явне перед очима того, кому ми маємо звіт давати".
…Цей Бог, Який всім керує, є Богом єдиним. У наших людських справах ми бачимо, що лад та порядок існує там, де більшість підпорядкована єдності. Там, де багато одиниць керує, там часто між підданими панує роздробленість. Тому якщо Боже панування перевищує людське, то стає зрозуміло, що не може бути багато богів, а тільки один Бог.

Адаптовано за польським перекладом Калікста Сушило ОР тексту св.Томи Аквінського "Пояснення Апостольського символу віри, тобто "Вірую в Бога".

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар