Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

вівторок, 26 лютого 2013 р.

ПРО СОБОР І ТРАДИЦІЮ


ІІ Ватиканський Собор був першим медіальним Собором. Як внутрішні дебати на ньому, так і його тексти відразу потрапляли до медіа, хоча ті далеко не завжди правильно розуміли їхнє значення. Нерідко інтерпретації у мас-медіа були абсолютно поганськими – так вважає префект Конгрегації у справах духовенства кардинал Мауро П’яченца (на фото).



Згідно з думкою кардинала, сьогодні потрібно наново відкрити для себе Собор, повернутися до його текстів, без надмірної екзальтації, яка також може перешкоджати віднайти правду. "Ми мусимо з покорою дослуховуватися до документів Собору, аби зрозуміти, що ж насправді хотів сказати Церкві Святий Дух", – вважає керівник ватиканської конгрегації, підкреслюючи, що це була надприродна подія, а тому для її розуміння замало лише тих підходів, що їх вживають, наприклад, історики.
В інтерв’ю для агенції Zenit (США) кардинал нагадав, що єдиною правильною інтерпретацією Собору є так звана "герменевтика неперервності", на яку звертає увагу Бенедикт ХVІ: ідеться про сприйняття документів Собору в поєднанні з усією Традицією Церкви. Ця неперервність є більшою, ніж герметичний критерій, – це є теологічним фактом. Бо ми віримо в одну, єдину Церкву. Церква не може починатися після Собору, наголошує кардинал.
Він підкреслює, що сам був свідком Собору та перемін, що сталися після нього. І все ж кардинал П’яченца вважає, що багато із соборних вказівок ще чекають на своє відкриття та реалізацію. Цей Собор був пророчим. І це нормально, що на його зрозуміння ми потребуємо багато часу, зауважив кардинал. На його переконання, сьогодні необхідно зосередитися на літургійній реформі. Усі папи пособорного періоду підкреслювали, що саме в Літургії найповніше реалізується Церква. Тим часом стає дедалі зрозуміліше, що саме в цій сфері нам бракує жаданої рівноваги. Якщо Літургію десакралізують чи зводять до рівня суто людської експресії, якщо в ній зникають христологічний і теологічний виміри, то в цьому немає нічого спільного з тим, чого хотів Собор. Проте це не означає, що пособорна [літургійна] реформа буцімто є відступом від Церкви, особливо наголошує кардинал-префект.
Серед найважливіших досягнень Собору кардинал Мауро П’яченца робить акцент на загальному покликанні всіх охрещених, екуменічній відкритості на християн інших конфесій, а також згадує визнання особливої ролі єпископської колегіальності.

За інформацією Radio Vaticana, Zenit


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар