Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 1 травня 2013 р.

ХРИСТИЯНИН МАЄ ОТРИМАТИ СОЛІДНИЙ ВИШКІЛ



З промови Бенедикта XVІ, Папи-емерита , виголошеної під час аудієнції для новопризначених єпископів – учасників конференції, організованої Конгрегацією єпископів і Конгрегацією Східних Церков.



Паломництво до гробу св. Петра, яке ви здійснили цими днями, має особливе значення. Воно відбувається напередодні Року Віри, 50-ї річниці відкриття ІІ Ватиканського Вселенського Собору й ХІІІ Генеральної Асамблеї Синоду єпископів на тему: "Нова євангелізація для переказу християнської віри". Ці події, до яких треба долучити ще й 20-річчя виходу у світ Катехизму Католицької Церкви, – це привід зміцнити віру, якої ви, любі співбрати, є наставниками й вісниками (пор. Lumen gentium, 25).
Вашою першочерговою турботою нехай буде сприяння й підтримка "більш переконаної відданості Церкві на користь нової євангелізації, щоби наново відкрити радість віри й віднайти натхнення для переказу віри" (Porta fidei, 7). І в цьому ви теж покликані заохочувати й розвивати спілкування та співпрацю між усіма складовими ваших дієцезій. Адже євангелізація – це справа не окремих фахівців, а всього люду Божого під проводом пастирів. Кожен вірянин, у церковній спільноті та з церковною спільнотою, має почуватися відповідальним за проголошення та свідчення Євангелія. Блаженний папа Йоан ХХІІІ, відкриваючи великий ІІ Ватиканський Собор, передбачав "стрибок уперед, у бік поглиблення віронавчання й виховання сумлінь", і тому, як він додавав, "необхідно, щоб це істинне й незмінне віровчення, якого належить вірно дотримуватися, було поглиблене й представлене у спосіб, відповідний до вимог нашого часу" (промова на відкриття ІІ Ватиканського Вселенського Собору, 11 жовтня 1962 р.).
Можна було б сказати, що нова євангелізація почалася власне з Собором, що блаженний Йоан ХХІІІ бачив ніби нову П’ятдесятницю, з якою Церква розквітла б у своєму внутрішньому багатстві й у своєму реальному поширенні на всі ділянки людської діяльності.
Тому заохочую вас докласти зусиль, щоб усім, відповідно до різниці у віці й умовах життя, було викладено основний зміст віри в системній та органічній формі, яка відповідає також на питання, що походять із нашого технологічного й глобалізованого світу. Продовжують бути актуальними слова Слуги Божого Павла VI, який стверджував: "Належить євангелізувати людську культуру й людські культури – не в оздобний спосіб, подібний до поверхової рамки, а в спосіб життєвий, глибинний, аж до коренів… починаючи завжди від особи й повертаючись завжди до стосунків осіб між собою і з Богом” (Evangelii nuntiandi, 20).
Для цієї мети основою є Катехизм Католицької Церкви, надійна норма для навчання віри та для переказу єдиного Кредо. Дійсність, у якій ми живемо, вимагає, щоб християнин отримав солідний вишкіл!
Віра вимагає правдивих свідків, які довіряють Господу й доручають себе Йому, щоб бути "живим знаком присутності Воскреслого у світі" (Porta fidei, 15).
Єпископ, перший свідок віри, супроводжує шлях вірних, пропонуючи приклад життя в довірливому дорученні себе Богові. Тому, щоб бути авторитетним учителем і проголошувачем Євангелія, він повинен жити в присутності Господа, як людина Божа. Нехай любов провадить вас до того, щоби бути близькими вашим священикам цією батьківською любов’ю, яка вміє підтримувати, заохочувати й прощати; вони ваші перші й цінні співпрацівники у справі принесення людям Бога, а Богові – людей. У той же час любов Доброго Пастиря нехай зробить вас уважними до бідних і стражденних, щоби підтримати й потішити їх і щоб скерувати тих, що втратили сенс життя. Будьте особливо близькі до родин: до батьків – допомагаючи їм стати першими вихователями у вірі для їхніх дітей; до підлітків і молоді – щоб вони могли будувати власне життя на твердій скелі дружби з Христом. Особливо ж піклуйтеся про семінаристів, щоб вони розвивали людські, духовні, богословські й пастирські якості, щоби спільноти вірних могли мати зрілих і радісних пастирів, провідників у вірі.

Бенедикт XVI

Кастель Гандольфо, 20 вересня 2012 р.

(скорочений переклад "КВ")

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com

Немає коментарів:

Дописати коментар