Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 15 травня 2013 р.

РЕПУТАЦІЯ СВЯТОСТІ

У січні 1932 року, з нагоди ювілею на честь св. Єлизавети Угорської, Едита Штайн виголосила доповідь "Формування життя в дусі св. Єлизавети з Тюрингії". Вона стверджувала: "Джерело благословень відкривається для нас за посередництвом цієї прекрасної святої, яка сім століть тому, рано ставши досконалою, померла для світу, щоби увійти в променисте щастя вічного світла".




Як ми, сучасні християни, можемо сформувати своє життя в дусі св. Єлизавети? Дочка угорського короля Андрія ІІ, Єлизавета Угорська народилася 1207 року в Братиславі (сучасна Словаччина, тоді ці землі належали Угорщині. – Прим. "КВ"). Відповідно до звичаїв, що панували в Середньовіччі, уже в дитинстві принцеса Єлизавета була заручена з Людовіком, майбутнім королем Тюрингії (земля в Німеччині. – Прим. "КВ"). Від наймолодших літ юна принцеса виконувала численні вчинки милосердя, зокрема доглядала хворих на проказу. По смерті чоловіка Єлизавету Угорську вигнали з замку з трьома малими дітьми. Вона мужньо і смиренно прийняла цей хрест. Вступила до ІІІ Ордену св. Франциска й повністю присвятила себе служінню вбогим та покинутим. Заробляла на життя власною працею, живучи при лікарні, яку побудувала за свої кошти. Маючи заледве 24 роки, св. Єлизавета Угорська відійшла до Божого Престолу.

Як осягнути життя в правді? Шлях внутрішньої свободи

Любов та радість св. Єлизавети поєднувалася з її внутрішньою свободою та простотою. Вона не могла чинити інакше, ніж їй диктувала любов, навіть якщо отримувала за це догану. Єлизавета не розуміла, чому вона не може особисто роздавати вбогим милостиню, не має права приязно розмовляти з бідними. Свята Єлизавета не хотіла бути свавільною, неслухняною та жити з іншими в незгоді, але, попри все, людська думка не здолала заглушити прагнень її душі. Тому королева більше не могла перебувати серед тих, які жили за правилами пристойності цього світу й не хотіли (або не вміли) звільнитися від традиційних на той час звичаїв та поглядів.

Як осягнути милосердя? Воля

Біографія святої свідчить про її залізну волю та безжалісну духовну боротьбу: сердечна, по-дитячому радісна й природна, Єлизавета є водночас суворою аскеткою. Вона дуже рано усвідомила: бездумно йти за прагненнями серця небезпечно. Ось приклад: ще як юна принцеса вона після першого танцю відмовлялася далі танцювати, кажучи: "Одного танцю для світу вистачить, від інших хочу відмовитися з огляду на Господа". Вроджене чуття краси напевно приводило до того, що св. Єлизавета воліла би віддавати перевагу гарним дітям над бридкими, а на вигляд огидних ран – здригатися. Але в реальності вона невтомно шукала нещасних, щоби про них піклуватися: через милосердну любов до вбогих проявляється її воля побороти природну відразу.
Перед смертю св. Єлизавета просила Господа про три благодаті: про погорду благами цього світу, про дар радісно зносити упокорення та про звільнення від надмірної прив’язаності до своїх дітей. Сам факт, що вона мусила про це просити, свідчить про її велику покору та своєрідний духовний реалізм: свята сприймала себе тверезо і без прикрас. Її метою було подолати власну слабку людську природу, формуючи своє життя так, щоби воно було приємне Богові.

Як євангелізувати ближніх? Школа власного прикладу

Усі ці вимоги, які Єлизавета ставила перед собою, бачив її чоловік. Для нього життя дружини напевно було закликом до щораз більшого поглиблення власного духовного життя. Людовік бачив, якою твердою була дружина щодо себе, як ділилася благами з бідними… Цим усім вона, зрештою, викликала спротив з боку його родини та цілого двору. Усе це також і з боку короля вимагало героїчних перемог над собою та власними уявленнями про правління. Недивно, що молодий король, переносячи свою долю з любов’ю і терпеливістю, намагаючись вірно слідувати за дружиною дорогою досконалості, мав у народі репутацію святого.

Ірина ОСТРОВСЬКА

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар