Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 15 травня 2013 р.

МІСІОНЕРИ ТА ПАРАФІЇ


Проголошення Євангелія має на меті переміну всього життя людини, як окремої особистості, так і цілої спільноти. Цьому сприяє парафіяльна місія. Про неї розповідає о. Станіслав Ірісік CM, священик Місіонерського згромадження св.Вікентія де Поль.



Що таке місія, місія Церкви?

Це завдання, яке отримала Церква. Ісус Христос установив Церкву для спасіння людей. Уже в ранній Церкві це здійснювалося через проголошення Слова Божого, Літургію і служіння вбогим. Сьогодні можна помітити, що, порівняно з першими двома напрямками, останній немовби загубився. Проте місія Церкви реалізується не лише з перспективи вічності, а вже тут, на землі, й саме через усі три напрямки.

Часто місія розуміється як проголошення Слова Божого десь у далеких землях. Чи це так?

Missio, missus (лат.) означає "послання" або "посланий, відправлений". Можна когось послати до Африки, а можна до сусіднього дому.

Яка роль місійного згромадження у місійній діяльності Церкви?

Місіонерські згромадження, як говорив святий Вікентій, заснував Сам Бог. Відбулося все це за цікавих обставин. 1617 року в місцевості Ганн св. Вікентія покликали до одного дуже шанованого всіма чоловіка, який захворів. Вікентій уділив йому таїнства Покаяння та Причастя. А коли пішов із дому хворого, той сказав до всіх присутніх, що якби не цей священик, то він, напевно, потрапив би до пекла, бо колись утаїв гріх на сповіді й у такому стані його душа перебувала все життя. Коли св. Вікентій довідався про це, то усвідомив собі: якщо така шанована людина стільки років жила в гріху – адже після святотатської сповіді всі наступні теж святотатські, – то що ж відбувається з іншими людьми? Тоді він постановив зібрати священиків, які б проголошували Слово Боже і готували людей до генеральної (тобто з усього життя) сповіді, що, власне, і є характерною рисою парафіяльних місій, які провадить наше згромадження.

Що таке парафіяльна місія?

Це апостольське служіння священиків, уповноважених церковною владою на тимчасове душпастирство в певній парафії заради її ґрунтовного релігійного відродження. Уповноваження церковною владою є одним із суттєвих елементів. Тобто я маю бути цією владою посланий, маю отримати місію. Тимчасове душпастирювання означає, що ми проводимо місію впродовж певного часу, зазвичай це тиждень: від неділі до неділі. Релігійне відродження провадиться на базі Катехизму та фундаментальних істин віри. Святий Вікентій так розумів місії: "Наука розпочиналася з основ Катехизму, який викладався вранці та ввечері всім парафіянам так, як дітям. Ідеться не про коротке втручання в життя парафії, а про її цілковите відновлення через генеральну сповідь парафіян, щоб дати їм змогу йти новою дорогою".

Чим парафіяльна місія відрізняється від реколекцій?

Місія спрямована до всіх вірних без винятку, тоді як реколекції провадяться для певних груп, наприклад, для молоді, священиків. На відміну від реколекцій, місії охоплюють релігійне життя загалом. Під час реколекцій священик приїздить до парафії в конкретний час, а зацікавлені люди приходять до храму, щоби слухати науку. Натомість парафіяльна місія – це глибинний аналіз життя цілої спільноти. Дуже важливим тут є період приготування, який розпочинається принаймні за півроку перед місією і відбувається на багатьох рівнях: починаючи навіть з ремонту храму – в разі такої потреби, – і аж до щоденної молитви в намірах місії.
Завданням спеціально створеної підготовчої групи – настоятеля та вірних парафії – є також віднайдення і запрошення тих осіб, які належать до цієї парафії, проте десь загубилися у вирі щоденних клопотів та байдужості. Можливо, такі люди потребують найнеобхіднішого – одягу та їжі. Тоді парафіяни спільно допомагають їм одягом, їжею та запрошують на парафіяльну місію. Так починається поглиблення науки Христа та розуміння християнства, щоб відновити таке усвідомлення спільноти, як це було у ранніх християн – і так жити сьогодні.

Розмовляла Вікторія СЕМЕНОВА

Якщо вас зацікавили деталі проведення парафіяльних місій, за інформацією звертайтесь додатково до о.Станіслава Ірісіка CM (тел. 095-087-5229, e-mail: sirisik@poczta.onet.pl)  або о.Михайла Талапканича СМ (тел. 097-748-4049, e-mail: marnost@ukr.net)

"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар