Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 19 червня 2013 р.

КУРС НА РОЗКВІТ Цього року греко-католицька парафія у Севастополі відзначає 20-тиріччя

Греко-католики Севастополя пройшли складний шлях випробувань перед тим як отримали можливість безперешкодно відправляти богослужіння. Процес обстоювання громадою своїх прав триває і донині, адже місце під храм, що виділила Міська Рада Севастополя, з усіх боків забудовується – і таким "природним чином" громада позбавляється можливості побудувати на тому місці власний храм. Але, попри складнощі, Богослужіння збирають багато людей, серед яких багато молоді та дітей.





Історія УГКЦ в нашому місті почалась одночасно із свого роду пробудженням українського життя в Севастополі наприкінці вісімдесятих років минулого століття. Одразу ж постало "церковне питання". Багато активних учасників перших українських організацій походили з західних областей нашої держави. Тому потяг людей до віри своїх батьків був природнім. Таким чином, саме греко-католицька спільнота стала першою церковною спільнотою незалежної України, яка постала в Севастополі. Крім того, Севастопольський осередок УГКЦ взагалі став першим на Кримському півострові. Весь час, від початку до сьогоднішнього дня, розвиток церкви був пов’язаний із розвитком українського життя міста.
Велику допомогу в реєстрації громади УГКЦ в Севастополі надавали 1991 року депутати міської ради, які сформували депутатську групу "Україна". 19 серпня 1991 року в приміщенні Севастопольської міської державної Адміністрації її тодішній голова офіційно оголосив про реєстрацію громади, оформлену юридично.
Щороку кількість парафіян зростала, а громада зміцнювалась. Якщо перші служби доводилось відправляти в оселях севастопольців, на базі міських шкіл та військових частин Військово-Морських Сил України, які тільки народжувались, то згодом були відремонтовані та облаштовані два приміщення в різних районах міста для проведення Богослужінь.
Першим священиком, який оселився в Севастополі, став 1993 року о.Анатолій Мазурик. До того довгий час Богослужіння відбувалися лише на свята, коли в місто скеровували священиків. Другим священиком був о.Микола Бердник, третім – о.Петро Кам’янський. Сьогодні священиком є о.Миколі Квич, який багато зусиль докладає для того, аби побудувати храм в Севастополі. Проект вже є, зараз треба подолати певний опір місцевих чиновників та інших осіб, аби розпочати будівництво. Фінансову підтримку будівництву храму в Севастополі надають представники української діаспори з Америки та Канади.
Весь час, що існує в місті громада УГКЦ, священики беруть активну участь у житті українського флоту, опікуються національною скаутською організацією України "ПЛАСТ". На всіх літніх таборах були присутні греко-католицькі священики.
За час існування громади її відвідували відомі діячі УГКЦ, зокрема – владики Михайло Сабрига та Юліян Вороновський. На освячення Хреста на території під майбутній храм до нас приїжджав екзарх Одесько-Кримський, преосвященний владика Кир Василь Івасюк. Багато священників з різних областей України, навіть представники Греко-Католицької Церкви з Білорусі відвідували нас.
Нині в місті зареєстровані дві греко-католицькі громади: св.Андрія Первозванного та Успіння Пресвятої Богородиці. До першої належать переважно мешканці передмість, до другої – самого Севастополя.
Українська Греко-Католицька Церква в Севастополі, попри всі проблеми та перешкоди, активно розвивається. І всі парафіяни сподіваються, що в недалекому майбутньому настануть часи розквіту нашої Церкви в Криму.


Фото: Історичне фото 1992 року з галереї "Великдень на Херсонесі". Джерело – офіційний сайт парафії УГКЦ в Севастополі http://ugcc.sebastopol.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар