Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 12 червня 2013 р.

ЙОГАН ГЕОРГ ПІНЗЕЛЬ. ЖЕРТВОПРИНОШЕННЯ. ІІ ПОЛ. XVIII СТ. Дерево, левкас, позолота. Львів, Музей Пінзеля



Йоган Георг Пінзель (1707-1761) – скульптор світового масштабу, який працював на теренах Галичини. Донедавна він був цілковито незнаний. Творчий доробок Пінзеля відкрито й збережено головним чином завдяки Борисові Возницькому (1926-2012) – академіку-мистецтвознавцю, "ангелу-охоронцеві" українських музеїв, замків, пам’яток культури.



Походження, місце й час народження майстра Пінзеля лишаються загадкою. Більшість його творів зараз перебувають в Україні: це і скульптури церкви Покрови Пресвятої Богородиці у Бучачі, і святий Юр на парапеті однойменного собору у Львові, і кілька десятків робіт, зібраних у музеях Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Коломиї. Зараз праці "українського Мікеланджело" – майстра Пінзеля – як першу експозицію з України виставлено в Луврі.
"Жертвоприношення" характеризує емоційну, динамічну манеру майстра. Скульптури мають живі риси, їхні рухи рвучкі. Перекручені тіла немов тремтять і звиваються в конвульсіях, нагадуючи полум’я під поривами вітру.

Отці Церкви вважали, що Ісус вказав на жертвоприношення Авраама як на прообраз голгофської Жертви: "Авраам, ваш батько, сповнений був радощів звидіти день мій – і звидів, і втішився" (Йн 8, 56). Ісаак був слухняний Авраамові, як Ісус – Богу-Отцю. Несення дров Ісааком на гору – це несення Ісусом Хреста, а шлях на гору – Хресна дорога… А в народженні Ісуса здійснилося виконання Божої обітниці, даної Авраамові: "У твоєму потомстві благословляться всі народи землі" (Бут 22, 18).

Немає коментарів:

Дописати коментар