Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

четвер, 13 червня 2013 р.

НАРОДЖЕНА ДЛЯ НЕБА


Цей матеріал присвячений пам’яті незвичайної людини: сестри-монахині, яка удостоїлася від Бога великої милості – відійти до вічності під час Святої Літургії. Її життя, як і служіння, було просте. Але саме ця простота і 
стала її дорогою до Небесного Нареченого.



Ольга Павловічова народилася 6 вересня 1956 р. в с. Сіладіце на заході Словаччини. Вона була третьою дитиною в родині Домініка та Сидонії Павловічових, де всі діти здобули ґрунтовну освіту та отримали хороше християнське виховання.
Після школи Ольга стала студенткою медичного факультету, згодом почала працювати медсестрою в пологовому відділенні міста Шаля. Однак вона вже давно прагнула особливим чином присвятити своє життя і служіння Богу – і, попри заборону влади й тогочасні переслідування Церкви (Словаччина також потерпала від комуністичного лихоліття), таємно розпочала духовну формацію в Ордені дочок християнської любові св. Вікентія де Поля. Паралельно з тим молода постулантка продовжувала працювати.
27 листопада 1983 р. сестра Ольга розпочала другий етап чернечого виховання – новіціат, але тут звичайній кількарічній формації знову ж таки стали на заваді гоніння влади. Чернечий одяг сестра прийняла лише 1988 року, а перші обітниці склала 8 грудня 1989 р. Так здійснилася мрія молодої дівчини – повне віддання себе Господу у служінні всім нужденним, адже саме так будував духовність своїх сестер св. Вікентій де Поль.
У 1988-2003 рр. с. Ольга перебувала в різних спільнотах Ордену в Словаччині, виконувала служіння медсестри в будинках для старших, самотніх та покинутих людей. А в квітні 2003-го року, за рішенням настоятельки Словацької Провінції Ордену, с. Ольга Павловічова прибула на служіння до України, на Закарпаття. Тут вона стала настоятелькою спільноти в с. Довгому на Іршавщині.
Від початку свого перебування в Довгому с. Ольга стала для парафіян "нашою сестричкою Ольгою". Вона чуйно і з добротою розпочала служіння для всіх, хто приходив по допомогу. Незважаючи на поки що незнайому їй українську мову та різку зміну середовища, с. Ольга з усіх сил старалася чим швидше пристосуватися до нових умов. І це їй вдавалося.
Уже дуже скоро сестра не лише могла розуміти і "по-закарпатськи", і українську мову в цілому, а й сама вправно говорила. Будучи настоятелькою своєї спільноти, с. Ольга ще й активно працювала в парафії. Окрім того, протягом усього навчального року вела в початкових класах уроки християнської етики, постійно брала участь у підготовці та проведенні літніх парафіяльних дитячих таборів, щотижня приносила Святе Причастя хворим додому, а також приділяла багато уваги молоді та всім парафіянам. Цікаво, що сестру любили (і люблять) усі жителі Довгого: надаючи допомогу, вона ніколи не цікавилася, до якої конфесії належить людина.
Були в сестри й особливі улюбленці серед людей – сироти та вбогі. Про них вона піклувалася, як тільки могла. Усе це с. Ольга робила, постійно покладаючи сподівання на Божу допомогу – і зі щирою молитвою йшла за Божим голосом. Уся довжанська парафія та філії (громади сіл Лисичева та Кобалевиці) дуже добре знали сестру й любили її, бо вона постійно приїздила до них і з великою любов’ю ставилася до кожного, хто потребував її уваги.
У квітні 2006 року лікарі діагностували в сестри Ольги рак. Лікування тривало п’ять років: декілька операцій, хіміотерапія, інші процедури… Попри все, хвороба прогресувала – але сестра все одно усміхалася життю й далі продовжувала служіння в Довгому.
За півроку стан здоров’я с. Ольги різко погіршився, вона була змушена лікуватися вже в м. Кошіце у Словаччині. Попри біль та фізичну слабкість, повністю віддана волі Небесного Отця, вона щиро бажала повернутися на Закарпаття і продовжити далі свою місію в Довгому. Але Господь мав для сестри свій план: 11 грудня 2011 р. під час недільної Меси у ІІІ неділю Адвенту в монастирі м. Кошіце вона відійшла до вічності, де назавжди поєдналася з Тим, Кому вірила і Кому присвятила своє земне життя. За три дні там само, у Кошіце, її поховали.

***

Велика подяка Богу за дар покликання та дар служіння сестри Ольги серед нас. Її доброта, любов, чуйність та опіка глибоко закарбувалися в серцях багатьох людей. Її життя між нами є прикладом самовідданого служіння Богу та ближнім. Нехай добрий Господь винагородить її за все те добро, яке вона зробила за свого земного життя, і чим скоріше прийме її душу до свого Небесного Царства.

Віктор ПИЛИП




Немає коментарів:

Дописати коментар