Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 24 червня 2013 р.

ШЛЯХ ДО ДІАЛОГУ НА СХОДІ


Як Святий Престол заснував Конгрегацію у справах Східних Церков? Що робить ця папська інституція? Що ми знаємо про кардинала-префекта Леонардо Сандрі? Отже, коротко – про історію та сучасність відносин між Святим Престолом та Східними Католицькими Церквами.




Конгрегація у справах Східних Церков за дорученням Вселенського Понтифіка опікується тими Католицькими Церквами, які служать не за латинським літургійним обрядом. Ця інституція покликана постійно контактувати зі Східними Католицькими Церквами, щоб допомагати їм і сприяти їхньому розвитку в рамках апостольської діяльності Вселенської Церкви. Конгрегація координує роботу трьох експертних комісій: літургійної, з вивчення християнства на Сході, а також комісії у справах духовенства та душпастирства.
Конгрегація складається з керівника – кардинала-префекта, 27 кардиналів, одного архієпископа і чотирьох єпископів, які входять до складу Конгрегації за призначенням Папи Римського. Також до складу Конгрегації входять глави Східних Католицьких Церков, серед яких – Блаженніший Святослав Шевчук, Батько і Глава УГКЦ.

"Схід – діло Боже"

Історія Конгрегації у справах Східних Церков сягає XVI століття. Тоді на престолі святого Петра перебував папа Григорій XIII, знаний також і тим, що запровадив тип календаря, пізніше названий за його ім’ям григоріанським.
1573 року папа Григорій XIII створює прообраз майбутнього дикастерію – Конгрегацію у справах греків, яка мала реформувати Василіянський Чин, а також надавати підтримку візантійському літургійному обряду.
Наступна важлива дата в історії Конгрегації переносить нас уже в XVII століття, а саме: у 1622 рік, у часи правління папи Григорія XV. Усього лише за два роки понтифікату він устиг багато зробити: проголосив святим творця Ордену єзуїтів Ігнатія Лойолу, зробив паризьким кардиналом майбутнього главу уряду Франції Армана Рішельє. Що стосується безпосередньо нашої теми, то й вона не пройшла повз увагу понтифіка. Спеціальною буллою Incrutabili Divinae Providenciae ("Незбагненне Боже Провидіння") того самого 1622 року папа доручив опіку Східними Католицькими Церквами щойно створеній Конгрегації поширення віри (Propaganda Fidei). Ця папська інституція опікувалася всіма місіями католиків поза Італією.
Минуло ще п’ять років – і 1627 р. папа Урбан VIII створив у складі Конгрегації поширення віри спеціальну Комісію з обрядів Сходу.

Новітні часи

Як самостійна структура в межах Римської курії, Конгрегація для Східних Церков постала лише 1917 року, за понтифікату папи Бенедикта XV. Її було засновано рескриптом у формі моту пропріо Dei Providentis ("Божественне Провидіння"). Далі римські папи змінювали й модифікували Конгрегацію. 1967 року її назву було змінено на "Конгрегацію у справах Східних Церков". Такою вона лишається й досі.
Нині Конгрегація у справах Східних Церков має широке коло обов’язків, адже церков нелатинського обряду (візантійський, мелькітський та інші) досить багато, а їхня географія розлога – від Балкан з їхньою релігійною строкатістю до Ефіопії та Єгипту, де зародилися перші християнські громади, і до Сирії, Іраку та Лівану, де зараз головне – це встановлення миру.

Людина з Аргентини

Нинішній очільник Конгрегації – людина "з-за океану", аргентинець Леонардо Сандрі. Він довгі роки був помічником Папського державного секретаря, кардинала Анжело Содано.
Народився Леонардо Сандрі 1943 р. в Буенос-Айресі. Почав осягати основи теології, пройшовши довгий шлях навчання спершу на Батьківщині – у семінарії й на факультеті теології, а далі – у Римі, де навчався в Григоріанському університеті та Папській академії, яка готує дипломатичні кадри для Святого Престолу.
Він став нунцієм 1974 р. За майже 30-річну кар’єру дипломата представляв Святий Престол і Папу в багатьох країнах: від Мадагаскару до Венесуели. Поєднував цю роботу з посадами в Папському державному секретаріаті.
Другий етап кар’єри Сандрі розпочався 11 жовтня 1997 р., коли він став єпископом та отримав архієпископський титул від папи Йоана Павла ІІ. До 2000 року ще був на дипломатичній службі, але невдовзі отримав посаду заступника Папського державного секретаря, ставши, таким чином, правою рукою Анжело Содано. Обіймав цю посаду сім років, а 2007 р. змінив сирійця Ігнатія І на посаді кардинала-префекта Конгрегації у справах Східних Церков.
Сьогодні кардинал-префект Конгрегації у справах Східних Церков, використовуючи свій досвід єпископа й папського дипломата, має шукати баланс між Європою, Африкою та Близьким Сходом, між мусульманами, православними і католиками. Звісно, це не просто, і лише шляхом діалогу між конфесіями можливо створити належні умови для існування Східних Католицьких Церков, адже, як відомо, Схід – то справа делікатна.

Анатолій МАКСИМОВ

ФОТО:

У цьому римському палаццо розміщено резиденцію Конгрегації у справах Східних Церков (фото з сайту rometour.org)

Немає коментарів:

Дописати коментар