Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 5 червня 2013 р.

ІСТОРІЯ, ЩО ПИШЕТЬСЯ КРОВ’Ю

Огляд становища Східних Католицьких Церков у світі за 2012 рік переважно являє собою суцільний мартиролог – історію мучеництва. Ось лише кілька випадків, коли ієрархи Східних Церков коментують події, що відбуваються з їхніми вірними.




Звісно, католики Східних Церков живуть не лише переслідуваннями і трагедіями. Але зараз вони особливо потребують нашої підтримки та молитви, і наведені нижче ситуації та думки ієрархів представляють нам лише невелику частину загальної ситуації.

Ліван: об’єднатися і працювати. Попри все

Після візиту Папи до Лівану (14-16 вересня ц. р.) у Бейруті сталася трагедія. 19 жовтня там прогримів теракт, скерований проти плодів візиту Бенедикта XVI до цієї країни. Саме так маронітський Патріарх Антіохії Бешара Бутрос Рай оцінив цю подію. Він закликав своїх співвітчизників об’єднатися і, попри все, працювати разом. "Віра і надія жителів Лівану ніколи не зруйнуються", – підкреслив ієрарх і висловив надію на те, що всі люди доброї волі докладуть зусиль, аби зберегти стабільність у країні. "Поранено ту гідність Лівану, яка була показана світові під час візиту Папи. Але все одно Ліван залишиться землею святих та оазою миру і надії", – сказав Патріарх Рай.
Підсумовуючи свою подорож, Папа сказав: "…Подорожі до Лівану я дуже прагнув. Попри важкі обставини, я вважаю, що батько повинен бути поруч зі своїми дітьми, коли вони борються з нелегкими проблемами. […] Перед обличчям страждань і трагедій, які не припиняються в регіоні Близького Сходу, я висловив свою щиру підтримку законним прагненням цих дорогих моєму серцю народів, принісши їм послання заохочення та миру…"

Сирія: ситуація мусить змінитися

Війна в Сирії триває 20 місяців, вона вже забрала життя понад 34 тисяч осіб. І це число щодня зростає: зокрема, 22 жовтня надійшла інформація про чергові теракти. Замінований автомобіль вибухнув недільного ранку в християнському районі Дамаску, загинуло мінімум 13 осіб. Інша бомба вибухнула перед лікарнею в Алеппо, забравши життя понад 30 осіб.
Після цих подій мелхітський Патріарх Григорій ІІІ Лахам повідомляв про візит делегації отців Синоду Єпископів Католицької Церкви до Дамаску на знак солідарності й миру. "Теперішня ситуація мусить змінитися, інакше ми зайдемо в тунель, де не буде видно жодного світла, і нам загрожуватиме ще більше кровопролиття", – зазначив Патріарх.

Близький Схід: стратегія маленького стада

Попри все, спільноти на Близькому Сході розвиваються у вірі та благочесті, їхні ієрархи періодично прибувають до Ватикану. Так, про потребу пояснення сучасною мовою догм і таїнств християнської віри під час Синоду єпископів 11 жовтня говорив мелькітський Патріарх Антіохії Григорій Лахам.
Патріарх звернув увагу на те, що християни Близького Сходу є маленьким стадом порівняно з іншими релігійними спільнотами: "Реальність каже брати до уваги в діяльності ці умови, зосереджувати душпастирську працю в сфері нової євангелізації на цій малій спільноті, не виключаючи з неї менш практикуючих вірних. «Маленьке стадо» повинне бути видатним, щоб виховати тих, які діятимуть на полі нової євангелізації. Якщо Церква зростає у своїх глобальних вимірах, то вона має також дбати про стратегію діяльності малого стада, бо це і є «апостольська стратегія»".
Ієрарх наголосив на простоті визнань віри мусульман та юдеїв, порівняно з якими "наша прекрасна християнська віра виглядає занадто складною, коли йдеться про терміни, їхню суть і пояснення. Ми занурені в цілу групу догм і таїнств: Свята Трійця, Воплочення, Відкуплення… Треба прочитувати догми у формі, пристосованій до щоденного життя, людських прагнень, добра, розсудливості та щоденної реальності наших вірних".
Наша віра в новій євангелізації має бути представлена детально і зрозуміло. Нова євангелізація, на думку Патріарха, має бути зумовлена специфікою місцевої Церкви в часі та контексті її традицій, звичаїв, культури й потреб: "Тому я представив нарис східного, грекомельхітсько-католицького бачення нової євангелізації разом із практичними пропозиціями".

***

Якщо раптом не захочеться вставати зранку на Святу Літургію, зайти "зайвий" раз до церкви після роботи, зайнятися з дитиною вивченням Катехизму, прийти на зустріч зі священиком-катехитом (хоча просить уже вп’яте) або прибрати в храмі – свої зусилля можна жертвувати в певних намірах.
Наприклад, у намірах мешканців Багдада, які, йдучи до храму, ніколи не знають, чи там сьогодні не вибухне бомба; у намірах віруючих штату Карнатака (Індія), відомому регулярними переслідуваннями християн з боку індуїстських радикалів, де регулярно б’ють віруючих "домашніх" церков – інших там просто немає; а також у намірах батьків 13-річної християнки з Індії, яку зґвалтували й задушили. Нашої молитви потребують усі християнські дівчата Індії: молоді індуїсти, пов’язані з екстремістами, часто нападають на них, оскільки ті є найбільш вразливими і беззахисними.
Згадайте у молитві і про священика католицької церкви в Кадуні (Нігерія) та його 145 парафіян, яких було поранено під час нападу на церкву. Дані про загиблих туманні – від восьми до 15 осіб. Також молитви потребує сирійське місто Хомс: там більше нікому прибирати в храмі. Останнього християнина Хомса, 84-річного Еліаса Мансура, було вбито наприкінці жовтня 2012 року.


Огляд підготовлено за матеріалами порталу "Католицький Оглядач"

Немає коментарів:

Дописати коментар