Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

середу, 17 жовтня 2012 р.

В АТМОСФЕРІ ПОКОРИ ТА ТИХОЇ МОЛИТВИ




Продовжуємо публікувати уривки з книги-інтерв’ю "Luce del mondo – Світло світу" німецького журналіста Петера Зеєвальда зі Святішим Отцем Бенедиктом XVI. Співрозмовники продовжують обмінюватися думками про Апостольські поїздки Папи Бенедикта, що відбувалися перед 2010 роком.

Ваша подорож до США відбувалася за складних обставин, на тлі тільки-но виявлених випадків насильства. Якими були враження Вашої Святості після цього візиту?

Думаю, що також і некатоликів здивувало, що візит не мав у собі нічого провокаційного, лише пробудив позитивні сили віри, не залишивши байдужим нікого з присутніх. Хоч би куди прибув Папа, там збиралися незліченні натовпи і панувала надзвичайна католицька радість. Чи то під час прекрасних літургій – у Вашингтоні, у сучасній музичній оправі, чи то в Нью-Йорку, в типово класичному стилі, чи в Католицькому Унівеситеті – кругом променила радість присутності, усвідомлення близькості, перебування разом, що захопило також і мене.

Видається, ніби Ви маєте певні особливі почуття до Іспанії. Ви вже багато разів відвідали цю країну та плануєте бути там також в 2011-му, на Всесвітніх Днях Молоді.

Іспанія насправді є однією з найбільших католицьких країн, вона дала Церкві великих святих та великі натхнення, до того ж сформувала Південну та Центральну Америки. Завжди цікаво зустрітися з історією, а також і з сучасністю Іспанії. Це – країна драматичних контрастів. Згадаймо хоча би про конфлікт між республікою тридцятих років та генералом Франко або про сучасну драматичну боротьбу між радикальною секуляризацією та твердою вірою.
Ця країна постійно перебуває в процесі великого історичного розвитку, до того ж поєднує багато культур, що взаємно проникають: наприклад, басків та каталонців. Іспанія завжди була однією з великих творчих католицьких країн, на що хочу знову звернути увагу під час Всесвітніх Днів Молоді в Мадриді, якщо Бог дасть дожити до цієї події. Вже заплановано два коротких візити: до святого Якова в Сантяго де Компостела та до славнозвісніої катедри Святої Родини в Барселоні.

Протягом Днів Молоді Папа збирає навколо себе особливо багато людей. Це викликає подив, особливо при згадці про ті проблеми, які має Церква саме в Іспанії…



І все ж там є присутня животворна сила віри, яка виразно записана у генетичному коді іспанців.

Франція також є країною значного минулого у Католицькій Церкві, з видатною традицією засновування чернечих згромаджень та єдиним у своєму роді паломницьким центром у Лурді, що його Ви відвідали. Але країна зараз є глибоко секуляризована.

Напередодні мого візиту казали, що я їду до великою мірою атеїстичної країни і там на мене чекає переважно холодний прийом. Але все було навпаки. Служба Божа в Парижі була неймовірною. Тисячі людей зібрались на площі перед Палацом Інвалідів і молилися з такою гарячою вірою, що я був вражений. Незабутньою була вечірня молитва в кафедральному соборі Нотр-Дам, де чудовий простір наче теж молився разом із зібранням, надзвичайною була і музика. Там виразно з’явилося світло і сяйво великої французької католицької культури. Приємно мені згадувати зустріч з людьми науки у Французькому Інституті та в колегії Отців бернардинів, де мою лекцію уважно слухали французькі інтелектуали, таким чином визнаючи Папу певною мірою приналежним до свого грона!
Лурд, очевидно, є дуже особливим місцем, де все наповнене вірою, молитвою і де Божа Мати є присутня і постійно діє, допомагаючи людям. Особливе враження справило на мене вділення таїнства хворих вірним, серед яких були ті, які вже погодилися з наближенням смерті. І все це відбувалося в атмосфері покори та тихої молитви. Я побачив – це для мене дуже важливо – що у так званій секуляризованій Франції є постійно присутня величезна сила віри.

Вам так і не довелося відвідати Німеччину з офіційним візитом, це просто нечувана справа. Може, це пов’язано з якимось непорозумінням з німецьким урядом? Чи, скоріш, з небажанням зустріти злосливість та антиримський настрій, яким так часто намагаються вдарити Папу в публічних дебатах?

Офіційного візиту в Німеччину ще не було, але я вже двічі її відвідав. Один раз був у Кельні, де таки зустрівся з урядом; і один раз – у Баварії, яка все ж таки належить до Німеччини. Правда, треба було би приїхати до столиці. Якщо Бог дасть мені сили, то з радістю відвідаю Німеччину ще раз.

Мільйони людей радітимуть, але, разом із тим, так говорити складно, бо саме в рідній країні Папи паства перебуває у складному становищі і гостро потребує пастирської опіки.

Справді, паства перебуває у складному становищі, і якби я сам міг приїхати, то з радістю би це зробив. Поки що я активно контактую з пастирями та з багатьма іншими людьми з Німеччини, тому можу сказати, що я постійно є внутрішньо присутній там і у нас зберігаються дуже теплі контакти.

(Переклад "КВ" за виданням Luce del mondo. – LEV, 2010.)


ФОТО:
18-21 серпня 2011 року Святіший Отець Бенедикт XVI відвідує Світовий День Молоді у Мадриді


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар