Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 29 жовтня 2012 р.

МІСТО "ТЕПЛОГО МИКОЛАЯ" І... КОТІВ


Кілька років тому, коли я був у Барі, то був квітень, і я не вповні усвідомлював, що найважливіше свято, пов’язане зі Св.Миколаєм, – яке збирає разом майже всіх мешканців міста, а також численних паломників, – відбувається 9 травня. Мені здавалося, що всі згадують святого 6 грудня.




Все досить швидко з’ясувалося, а ключем до розгадки є певна легенда, і вона звучить так.
У місті Барі, розташованому в провінції Апулія на півдні Італії, мешкало багато греків. Вони разом із усією провінцією до кінця ІХ ст. були підпорядковані візантійському імператорові. 1070 року місто захопили германські нормани, які почали жити поруч із греками, зберігаючи східні літургійні традиції. У цьому місті жив дуже побожний священик, якому явився св.Миколай і сказав:
 – Піди й скажи громадянам міста та духівництву, аби пішли до Міри Лікійської, забрали мене звідти і перенесли сюди. Не можу бути там у запустілій святині. Така є воля Божа.
Три човни з побожними городянами виплвили з Барі до Міри Лікійської за реліквіями св.Миколая. Вдаючи купців, завантажили човни пшеницею і вирушили в дорогу до сповідників релігії Магомета. В Антіохії продали пшеницю і закупили все, що могло знадобитися у подальшій подорожі. Тут до них дійшла чутка, що венеціанці вже намагаються здобути реліквії святого собі. Тому барійці поквапом попливли до Міри. Увійшли до церкви Св.Миколая і знайшли могилу святого. Відкривши труну, знайшли там багато мира, яке зібрали у посудини, а тіло понесли до човнів і відпливли. З Барі вони вийшли 11 квітня, повернулися з реліквіями 9 травня у неділю ввечері. Усі житела Барі – молоді й старі, жінки й чоловіки – всі, зі свічками і кадилами пішли у порт вітати реліквію св.Миколая і під спів гімнів і псалмів перенесли її до церкви св.Йоанна Хрестителя, що над морем.
Побачивши велику кількість див і милостей, здійснених за заступництвом святого, жителі міста збудували красиву церкву на честь св.Миколая, яка стоїть і до нині. Викували зі срібла прекрасний саркофаг, куди поклали святі реліквії, а за папи Урбана ІІ їх перенесли до нової церкви. На Русі митрополит Київський Йоан ІІ 1089 р. встановив свято св.Миколая, яке урочисто відзначає Православна Церква. Прості люди називають його "теплим Миколаєм". Друга дата, зимова, – 6 грудня, на згадку про його смерть.

***

А чому Барі є також містом котів? Цікаво, що у місцевому університеті можна здобути диплом фахівця з годування, гігієни та доброго самопочуття собак і котів.

Маріуш ВОЗНЯК OP


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар