Вас вітає "КВ"!

Слава Ісусу Христу!
Ви завітали на блог (інтернет-щоденник) двотижневика "Католицький Вісник". Тут відображаються найцікавіші публікації з наших архівних випусків.
Якщо ви хочете ознайомитися з оригіналом - свіжим "КВ"-2015 (безкоштовно!), або передплатити видання, напишіть на katol.visnyk@gmail.com або заповніть форму ліворуч.

Звертаємо Вашу увагу: передрук матеріалів вітається за умови активного гіперпосилання на джерело.

Цікавого перегляду!

понеділок, 8 жовтня 2012 р.

ХРАМ СВЯТИХ, ЗВЕДЕНИЙ ЯНГОЛАМИ


Вічне Місто, величний Рим, багатьох приваблює своїми дивами та пам’ятками, але жоден з відвідувачів не може оминути своєю увагою Санта Марія Ротонда, відому також як Пантеон.



За свою архітектурою Пантеон поєднує виразно римську ротонду з величною зовнішньою колонадою в грецькому стилі. На цю будівлю існує сила-силенна посилань: це одна з давніх споруд, що збереглася найкраще; це найбільше в історії архітектури бетонне склепіння; це також і попередник майже усіх сучасних церков, який найчастіше з усіх давніх споруд імітували нащадки. А Мікеланджело взагалі вважав, що Пантеон будували янголи, а не люди.
Збудований у першому сторіччі по Р.Х. як язичницький храм, 1 листопада 609 р. Пантеон був освячений як церква Богородиці та мучеників, і до храму були перенесені з катакомб мощі перших християн. Майже за тисячу років папа Урбан VIII вирішив зняти бронзові опори портику: одна частина пішла на виготовлення 80 гармат для папської фортеці Кастель Сант-Анжело, а з решти визначний скульптор і архітектор Берніні зробив дивовижну ківорію для папського вівтаря в центрі базиліки святого Петра.
Пантеон є також національним мавзолеєм: в ньому поховані члени італійської королівської родини та деякі видатні творці доби Відродження, зокрема живописець Рафаель Санті.
За часів папи Климента XI у XVII ст. було знесено декілька сусідніх з Пантеоном будинків, аби зробити ширшою площу перед ним. Сьогодні П’яцца делла Ротонда є одним з найпопулярніших місць у Римі.
Щоб увійти до храму, треба пройти повз величні колони 14-метрів заввишки, що їх загалом шістнадцять – деякі з сірого граніту, а деякі з рожевого, що був привезений з Єгипту за наказом Адріана. Крізь семиметрові бронзові двері, що є розташовані позаду колон, можна потрапити до ротонди. Її бетонне склепіння має круглий отвір нагорі, що крізь нього всередину опівдні потрапляє світовий стовп, а світло стає майже відчутним на дотик. Донині це найбільше в світі безпідпорне склепіння. Цікаво те, що відстань від підлоги до отвору та внутрішній діаметр ротонди є рівні й становлять майже 43 м.
Перший боковий вівтар праворуч від входу з XV ст. є прикрашений фрескою Благовіщення. Також тут бачимо картини XV ст., на яких зображені святий Лаврентій, Коронування Діви та Мадонна Милосердя
Головний вівтар містить ікону Мадонни з Дитям, датовану VII ст., а абсиду багато прикрашено мозаїковими золотими хрестами. Праворуч на стіні абсиди ще збереглися орнаменти другого сторіччя. Також у храмі можна побачити цінні скульптури, серед яких св.Анна, Пресвята Діва, св.Йосип із Святим Немовлям та св.Агнеса.
Може здатися, що Пантеон більше схожий на музей, але це враження помилкове – це діючий храм, в якому дуже полюбляють брати шлюб молоді італійці. Та й де ж можна знайти найсприятливіше для цього місце, аніж там, де всі святі благословлять молодих?

Ядвіга МІРОШНИК


"КВ" в електронному форматі
Приклади випусків за 2011 р. - тут  files.mail.ru/8PPUP6
І півріччя 2012 р. - тут files.mail.ru/XVRWF6

При передрукуванні обов'язкове активне гіперпосилання на http://katolyckyj-visnyk.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар